Végre levonult a calici vírus okozta fertőzés a szegedi általános iskolában
 Hétfőn már csak 33 tanuló hiányzott a szegedi Gregor József Általános Iskolából, ahol szerdától a calici vírus okozta fertőzés több mint kétszáz megbetegedést okozott.
A tisztiorvosi szolgálat szakemberei hétfőn újabb helyszíni ellenőrzést végeztek, és megállapították, a hiányzók száma megfelel az átlagosnak. Az ismételt közegészségügyi bejáráson kisebb hiányosságokra hívták fel az iskola vezetőinek figyelmét, illetve járványügyi kérdőíveket is kiosztottak. A felmérés célja a fertőzés és az elfogyasztott élelmiszer közötti összefüggés kizárása, vagy alátámasztása, valamint a fertőzés terjedésének rekonstruálása.
Az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési szakemberek által vett étel- és vízminták laboratóriumi vizsgálata még tart, de az eddigi bakteriológiai vizsgálatok eredménye negatív.
A szegedi Gregor József Általános Iskola igazgatója szerdán jelentette a járási tisztifőorvosnak, hogy az intézményből 120 gyermeket küldtek haza hányással, hasmenéses tünetekkel. A következő napokban tovább emelkedett a betegek száma, összesen 201 embernél jelentkeztek a tünetek, három gyerek került kórházba, közülük időközben egy tanulót hazaengedtek.
A hatóság minden járványügyi intézkedést azonnal megtett az eset kapcsán – már csütörtökön délelőtt közegészségügyi ellenőrzést végeztek, fertőtlenítést rendeltek el, víz- és ételmintákat szállítottak el vizsgálatra és felvették a kapcsolatot valamennyi megbetegedett gyermek szüleivel és a gyermek háziorvosokkal is – áll a közleményben.


Forrás: MTI - Fotó: Philippe Put (Flickr.com)
2015 MÁJ 12 13:38:32/