Vegye fel a harcot a rekedtség ellen!
A legtöbb esetben valamilyen jól bevált háziszer is elegendő, hogy újra visszanyerjük a hangunkat. Első és legfontosabb, hogy kíméljük a hangunkat, ezért minél kevesebbet szabad csak beszélni. Jó tudni: bármennyire is nehezére esik, ne suttogjon, ha rekedt. A suttogás ugyanis még jobban megterheli a hangszálakat, ami csak ront a helyzeten és visszavetheti a gyógyulásban.

Lássuk a háziszereket!

Forró tej és méz

A rekedtség elleni küzdelemben klasszikus recept a forró tej mézzel. Kb. 150 ml tejbe csurgasson 2 teáskanál mézet, és apránként kortyolgassa el. Természetesen a mézet teában is feloldhatja. Figyelem: ne adjon mézet 1 évnél fiatalabb kisgyermeknek.


Nyugtató illóolajok

Számos illóolajat választhatunk a nyálkahártya megnyugtatására. Használjon kakukkfűm levendula, eukaliptusz, kamilla, édeskömény, erdeifenyő vagy mentaolajat, csepegtesse egy inhalátorba vagy gőzfürdőbe. Az illóolajat egy illatmécsesbe is csepegteti, hasonlóképp hatásos szer lehet a rekedtség ellen. Figyelem: allergiások és gyerekek esetében ne használjon illóolajokat.


Gyógyfüves és szopogató cukorkák 

A cukorka szopogatásra fokozza a nyáltermelést, és ez segít a torok nedvesen tartásában. Különösen ajánlottak a kankalingyökeret és az izlandi zúzmót tartalmazó pasztillák. Az eukaliptuszos és a zsályás cukorkák is kedveltek a háziipatikában.


Gyógyhatású készítmények

A gyógyszertárakban kapható, torokfájás elleni készítmények rekedtség esetén is segítenek, mivel nyugtatják a torkot. A torokfájás elleni tablettákban található hatóanyagok részben antivirális és antibakteriális hatásúak is, illetve egyes készítmények fájdalomcsillapítót is tartalmaznak. Utóbbira akkor ügyeljen, ha a torokfertőtlenítő tabletta mellett fájdalomcsillapítót is szed.


A rekedtség kezelése

Ha betegség okozza a rekedtséget, természetesen elsősorban magát a betegséget kell kezelni. Megfázást és náthát általában elegendő a bevált háziszerekkel kezelni. Súlyosabb panaszok esetén kérje orvosa tanácsát, aki akár beszédgyakorlatokat is javasolhat.


Beszédgyakorlat

Tartós rekedtség, vagy más betegségek alatt gyakran előforduló rekedtség esetén ajánlott beszédgyakorlatokat végezni, amit pl. egy logopédustól sajátíthat el. 


A rekedtség megelőzése

Ha hajlamos a torokfájásra és a rekedtségre - pl. évszaktól, vagy időjárástól függően -, kímélje a hangját. Ha száraz a szoba levegője, a légutaknak különösen sok nedvességre van szükségük, mert ellenkező esetben könnyebben begyulladhatnak.


Bármennyire is nehezére esik, a dohányzást abba kellene hagynia. A dohányzás is okozhat rekedtséget, valamint gyengíti az immunrendszert. A legyengült szervezetet pedig könnyebben támadhatják meg fertőzések, gyakrabban alakulhatnak ki gyulladásokdes a toroktájékon, amelyek aztán rekedtséghez vezethetnek. 


Végül a legvidámabb tippünk: énekeljen! Az éneklés a közérzetnek és a hangszálaknak is jót tesz, főleg, ha lágyan, dallamosan énekel. Kerülje viszont a hangos beszédet és a kiabálást. Ha a munkája kapcsán sokat kell beszélnie, rendszeresen iktasson be pihenőket, amikor nem hallatja a hangját.


Forrás: www.meine-gesundheit.de - fotó: Sasha Fujin (flickr.com)
2015 OKT 24 17:54:52/