Véres vizelet - mi okozhatja?
A vizeletben megjelenő vér - más néven hematúria - riasztó jel, de nem minden esetben áll súlyos betegség a háttérben. Mivel azonban csak orvos zázhatja ki egyértelműen a komoly megbetegedéseket az okok közül, mindenképpen vizsgálat szükséges, ha jelentkezik! 
Mivel a véres vizelet egy tünet, kezelése a kiváltó ok megtalálásával lehetséges. Alapvetően három területről származhat a vér: a vesékből, a húgyhólyagból és a húgycsőből. Egyrészt akkor kell gyanakodni, ha a szokásos halványsárga helyett a vizelet rózsaszínné, pirossá, barnásvörössé, barnává válik. Máskor azonban a vér nem látható szabad szemmel, a vizeletben lévő vörös vérsejteket csak vizsgálatok elvégzésekor, véletlenül fedezik fel.

A véres vizelet mint tünet legtöbbször húgyhólyag fertőzésekre hívja fel a figyelmet, amelyek egyéb tünetekkel, mint az égő érzéssel kísért, fájdalmas vizelés, gyerekeknél sokszor a láz, az ingerlékenység, étvágytalanság együtt jelentkezik. 

A vesét érintő fertőzések szintén lázzal, illetve hidegrázással, deréktáji fájdalommal adnak hírt magukról. Nem szabad elfelejteni, hogy vesekő is okozhatja a véres vizeletet, ez súlyos hasi és/vagy kismedencei fájdalommal jár, illetve egyéb vesebetegségek velejárója is lehet. 

Férfiak esetén szóbajöhet a prosztata megnagyobbodása is, tovább örökletes betegségek, mint a sarlósejtes vérszegénység, egyes gyógyszerek, daganatok, sérülések... Mivel az okok sokfélék, mindenképpen orvoshoz kell fordulni! 

Előfordulhat, hogy a véres vizelet nem tünet, vagyis az orvos nem talál egyéb kiváltó okot. Ilyenkor három-hathavonta vizeletvizsgálatoknak vetik alá a beteget, különösen akkor, ha a hólyagrák kialakulásának kockázati tényezői jelen vannak: az 50 évnél magasabb életkor, a dohányzás, bizonyos ipari vegyi anyagoknak való kitettség. 


Van véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: webmd.com
2014 DEC 02 01:39:01/