Vérzik a gyermekem orra. Mit tegyek?
Ijesztő, azonban gyermekkorban az orrvérzés többnyire jóindulatú. Itt vannak a jó reflexek, hogy elkerüljék a hosszan tartó és gyakran ismétlődő orrvérzéseket.

A legfiatalabbaknál az orrvérzést általában orrgaratfolyás vagy láz okozza, meggyengítik az amúgy is nagyon érzékeny orrnyálkahártyát. Nyáron, a száraz levegő és a levegőszennyezés további irritáció forrásai lehetnek. Elég egy kicsit túl energikus orrfújás vagy az ujjacskák kutakodása és az orr a belsejét borító erek elpattannak. Nem szabad megfeledkezni az orrot ért ütésekről sem.

Soha ne hajtsa hátra a fejét...

Amikor az első vércseppek kezdenek kicsepegni, kérje meg gyermekét, hogy egyszer, nagyon óvatosan fúja ki az orrát, azért, hogy a legnagyobb vérrög kijöjjön. Majd ültesse le, a fejét kissé döntse előre egy lavór vagy a mosdó fölé. Miután elhelyezkedett, kérje meg, hogy szájon át lélegezzen, és csípje össze a hüvelyk- és mutatóujjával a gyermeke orrát, a púp alatt, amit a porc kemény része képez. Körülbelül tíz perc után, lassan engedje el a szorítást. Amint elég nagy, tanítsa meg neki, ezeket a mozdulatokat. Jól fog majd neki jönni az iskolában.

... és ne dugjon vatta darabot az orrába

Ha az orr összecsíptetése ellenére is folytatódik a vérzés, akkor gézt dughat az orrba, ne vattát, mert beletapad a sérült nyálkahártyába és megakadályozza a gyógyulást. 15-30 perc múlva kell a gézt kivenni, nagyon óvatosan, hogy ne szakítsa fel az ott képződött kis vérrögöt, amely elállította a vérzést. Amikor minden visszatér a normális kerékvágásba, kérje meg gyermekét, hogy ne érjen az orrához, és ne is fújja ki.


Figyelem: Ha a vérzés 20 percnél tovább tart vagy egy csúnya esés előzte meg, haladéktalanul forduljon orvoshoz.


Forrás: detsinationsante.com - Fotó: fiftynightshades (Flickr.com)
2015 MÁR 01 19:28:42/