Veseelégtelenség: végre egy dialízis készülék csecsemőknek
Dializáló gépet fejlesztettek újszülöttek és kisgyermekek vérének tisztítására Olaszországban. Ez az első csecsemőknek fejlesztett miniatűr hemodialízis készülék.

Dializáló gépet fejlesztettek újszülöttek és kisgyermekek vérének tisztítására Olaszországban. Ez az első csecsemőknek fejlesztett miniatűr hemodialízis készülék.

Becslések szerint a csecsemők 20%-a szenved már megszületésükkor veseelégtelenségben vagy több szervi problémával. Ezeknek a gyerekeknek, és felnőtteknek, akik veseelégtelenségben szenvednek szükséges egy folyamatos vesepótló kezelés (CRRT). De az eddigi hemodialízis gépeket felnőttek számára fejlesztették. Az orvosoknak nem volt más választásuk, mint ezeket adaptálni a gyermekek kezeléséhez, ami akár szövődményekhez is vezethet, különösen a 15 kg alatti gyermekeknél.

Már tesztelték újszülötteken

Claudio Ronco Professzor csapat, San Bartolo de Vicence (Olaszország) kórházában, már megkezdte az első hemodialízis készülék fejlesztését újszülöttek és az alacsony születési súlyú gyermekek részére. Carpediemnek nevezték el (Cardio-Renal Pediatric Dialysis Emergency Machine) ezzel a miniatürizált géppel, csak a 10kg testsúly alatti gyermekeket kezelik. Lehetővé teszi a kisebb katéterek használatát, ezzel csökkentve a vérerek károsításának a veszélyét, és nagyobb pontossággal állítható be az átszűrni kívánt vér mennyisége.

Pillanatnyilag, az eszközt csak egy újszülöttön tesztelték, aki súlyos, több szervi elégtelenséggel született. Ezzel a miniatűr géppel, 20 nap dialízis után, a baba szervi funkciói helyre álltak. 50 nap után, a baba jó egészségben elhagyhatta a kórházat.

"Reméljük, hogy sikerünk ösztönözni fogja a más orvosi technológiák fejlesztését kifejezetten a kisgyermekek és csecsemők számára," mondta Dr. Ronco.


Forrás: ww.topsante.com - Fotó: César Rincón (Flickr.com)