Vesekő-rekordot döntött egy kínai férfi
Ha Ön szereti a tofut, olvasson tovább! 
Kínai orvosok 420 darab vesekőtől szabadítottak meg egy kelet-kínai férfit, aki - mint kiderült - nagyon-nagyon szereti a magyarul szójasajtként is emlegetett tofut.

A férfi azzal a panasszal kért kivizsgálást a Csöcsiang tartományi Tungjang városának népi kórházába, hogy fáj a hasa. A CT-vizsgálat hamarosan megállapította, hogy bal veséje tele van - többnyire kisebb méretű - kövekkel. Az enyhén szólva nem túl kellemes operáció ezután körülbelül két órán át tartott.
    
A sebészorvos, aki már három évtizede van a szakmában, az egyik helyi lapnak azt mondta, ennyi követ egyszerre még sosem szedett ki egyetlen páciens veséjéből sem. A világhálóra felkerült képek szerint többségük kukoricaszemekre emlékeztet, de sok kisebb-nagyobb szabálytalan alakú kő, kavics is található köztük.
    
A műtétet vezető szakorvos szerint, a beteg az utolsó pillanatban kereste fel a kórházat, ha nem tette volna, rövid időn belül leállt volna a veséje, amelyet minden valószínűség szerint el kellett volna távolítani.
    
Mint kiderült, a betegnek volt már hasonló gondja, de akkor szerencsésebb volt, mert litotripsziával, vesekőzúzással megoldották a problémáját. A mostani beavatkozás során csipesszel, egyenként távolították el a bal vese "nehezékeit". Az orvos megjegyezte, 45 perc folyamatos munka után úgy érezte, a keze-lába elzsibbadt.
    
Az orvosok a beteg közreműködésével megállapították, hogy a rendkívül sok kő keletkezésének magyarázata a beteg étrendjében keresendő. Napi rendszerességgel evett ugyanis egy helyi tofuféleséget, és mert abban sok a kalcium-szulfát, kiürítéséhez sok folyadékot kell, illetve kellett volna fogyasztani.
    
A beszámolók és az online illusztrációk szerint a férfi végül egészségesen távozott a kórházból, műanyag zacskóba csomagolt köveivel.
    
A sajtójelentések emlékeztetnek arra, hogy a vesekő képződése a 30-60 év közöttieknél elterjedt jelenség, de a kövek többsége 4-5 milliméter átmérőjű és viszonylag könnyen, természetes úton távoznak az emberi szervezetből.


Forrás: mti.hu
2015 JÚN 09 23:50:31/