Veszélyeket rejteget a napozás
A melanoma kialakulásának az esélye az egyre jobb idővel nő, figyeljünk ezért oda napozáskor! 

Ahogy jobbra fordul az idő és egyre többet süt a nap, a melanoma kialakulásának esélye is egyre inkább nő. Sokan nem veszik komolyan, de a bőrdaganat halállal is végződhet. 


A bőrdaganatok jóindulatúak és rosszindulatúak lehetnek, mindkét csoportnak sokféle fajtája van. A leggyakoribb jóindulatúak a következők:


1. Anyajegyek – Sokszor veleszületett, máskor később megjelenő, elváltozások, melyek színben és felszínben is eltérnek a környezetüktől. Legnagyobb jelentősége a festékes anyajegyeknek van, mivel egy részük rosszindulatúan átalakulhat, különösen a sérülésnek kitett helyeken.

Ha méret-, alak- vagy színváltozást, az anyajegy környezetében csomóképződést észlelünk, azonnal szakemberhez kell fordulni.


2. Papilloma – inkább idősebb korban jelentkezik, főleg a nyakon és a karon. Ez egy eleinte sárgásbarna, majd egyre sötétebb, morzsalékony szemölcsös felszínű növedék.

Elsősorban esztétikai problémát okoz, és megfelelő módszerrel könnyen eltávolítható.


3. Az úgynevezett keloid főleg fiatal felnőtteken, valamilyen sérülés vagy műtét helyén keletkező tömött tapintatú, vörös, a környező bőr felé rákollószerű „lábakat” képező fényes felszínű daganat, ami időben kezelve jó eredménnyel gyógyítható.


Vannak olyan elváltozások is, melyek szövettanilag már rosszindulatúak, de korai felismerésük a gyógyulás esélyét jelentősen növeli! Ilyenek:


1. Alapsejtes bőrrák – eleinte kis fénylő, széli részén értágulatokkal tarkított növedék. Áttétet nem képez, ám a környező szöveteket roncsolhatja. Sebészi módszerrel, röntgenbesugárzással és egyéb speciális módszerekkel kezelhető.


2. Elszarusodó laphámrák – legtöbbször az arcon, nyakon, kézháton alakul ki, enyhén kiemelkedő, sárgásbarna színű, elszarusodó felszínű daganat. Gyorsan növekszik, és áttétet is képez, ezért mielőbbi ajánlott sebészi eltávolítása.


3. Melanoma – a bőr festéktermelő sejtjeiből, általában ép területen alakul ki, de meglévő festékes anyajegyekből is elfajulhat.


Száma az utóbbi években növekszik, középkorúakon és fiatalokon is előfordul, színe világosbarnától a kékes feketéig terjed. Áttétet képez, kezelése műtéti, kiegészítve más lehetőségekkel, besugárzással és infúziós kezeléssel.


A megelőzés szó szerint életet menthet! Az önvizsgálat is nagyon fontos, de bármilyen gyanús jelenség esetén szakorvoshoz kell fordulni!


Javasolt az évente végzett melanoma szűrés, ahol a bőrgyógyász egy speciális eszközzel vizsgálja végig egész bőrfelületünket!

Forrás: www.mno.hu Foto - ma.hu
2016 MÁR 16 17:46:30/