Vizelet inkontinencia: 7 tipp, hogy elkerüljék
Három millió francia szenved inkontinenciában. Még mindig tabu téma, amelyről igenis beszélni kellene.

Hogyan lehet megakadályozni a vizelet inkontinencia kialakulását?

Dr. Christian Castagnola, urológus, a francia Urológiai Társaság alelnökének tanácsai, hogy elkerüljék ezt a problémát, ami nem sorsszerűség, és amelyre van megoldás. Feltéve persze, ha beszél róla orvosának.

  1. Kerülje a túlsúlyt: a 25 feletti testtömeg-index (BMI) megnöveli az inkontinencia kialakulásának esélyét, mert több kiló nehezedik a húgyhólyagra.
  2. Tegyen a székrekedés ellen: az ismételt nyomás, amivel jár, káros a gát számára. A székrekedés kockázatának csökkentése érdekében, sok, rostokban gazdag gyümölcsöt és zöldséget kell enni, mint a mandula, kókusz, maraguja, mogyoró, fekete ribizli, egres, málna, borsó, articsóka, bab, nyers spenót, póréhagyma...
  3. Kerülje az intenzív sportot: a túl nehéz gyakorlatok, különösen a hasizomra irányulók, hatással lehetnek a gátra. Lehet hasizomra gyúrni, de óvatosan pl.: Pilates.
  4. Tilos a dohányzás: a dohányzás gyakran krónikus köhögést okoz, ami megerőlteti a gát környékét és ez rossz. Továbbá, a dohányzás káros az izmokra és a kis erekre is.
  5. Kerülje az ajzó hatású italokat: kávé, tea..., amelyek súlyosbítják a vizelési ingert. Ezért fontos, hogy minimálisra csökkentsék a fogyasztásukat napközben.
  6. Ne stresszeljen: akár a munkahelyen vagy otthon, a stressz megnöveli a vizelési ingert, mert megnöveli a pulzusszámot, ezáltal növeli a hólyagba érkező a vizelet mennyiségét. A stressz is hatással van a vegetatív idegrendszerre, ami miatt túl gyakran szeretne a mosdóba menni.
  7. A szülés után rendesen kell csinálni a medencefenék rehabilitációs gyakorlatokat: nem szabad kényszerűségnek tekinteni. És fontos, hogy olyan rehabilitációt válasszunk, amilyet szeretnénk. A medencefenék rehabilitációja nagyon fontos mert felmérések szerint a nők 15-40%-a szenved szülés utáni inkontinenciában.


Forrás: www.santemagazine.fr - Fotó: Charles Collier (Flickr.com)
2015 AUG 31 12:57:00/