A mellrákos betegek körében népszerűek az alternatív gyógymódok
Egy friss kutatás kimutatta, hogy azoknál a korai stádiumú mellrákkal diagnosztizált nőknél, akik alternatív gyógymódokkal kísérleteznek, általában később kezdik csak meg a szükséges kemoterápiás kezeléseket.

Amint arról a kutatást vezető Heather Greenlee, a Kolumbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskolájának munkatársa beszámolt, a vizsgálatok alapján azok a nők, akik nem kezdik el a kemoterápiát, hajlamosabbak étrendkiegészítőkkel, illetve különféle alternatív gyógymódokkal próbálkozni, de nagyon fontos lenne, hogy mindez a kezelőorvos tudtával és a vele való konzultációt követően történjen meg.


Greenlee és munkatársai közel 700 nőt kísértek figyelemmel, akik mind 70 év alattiak voltak, és akiknél mind korai fázisú mellrákot diagnosztizáltak. A szakemberek öt különféle alternatív gyógymódot vettek számba: vitamin és ásványi anyag tartalmú étrendkiegészítőket, gyógynövényeket, egyéb természetes összetevőjű készítményeket, például halolajat vagy melatonint, különféle meditációs gyakorlatokat, illetve jógát, valamint az olyan alternatív kezeléseket, mint amilyen például az akupunktúra.


A vizsgálatban résztvevők közül összesen 306 nőnek tanácsolták a kemoterápiát, akik közül egy év elteltével 89 százalék bele is kezdett a kezelésbe. A többiek közül, akik számára a kemoterápia csak egy opció volt, 36 százalék döntött a kezelés mellett. A vizsgálatban résztvevő valamennyi nő közül 87 százalék használt valamilyen alternatív gyógymódot, leggyakrabban étrendkiegészítőket, illetve jógát vagy meditációs gyakorlatokat, sokan két különféle módszert is alkalmaztak, 38 százalék pedig három vagy annál is több módszerrel is megpróbálkozott. Összességében azoknál, akik számára a kemoterápia opcionális volt, nem volt kimutatható semmilyen összefüggés aközött, hogy valaki használt-e alternatív módszereket, illetve, hogy mellette belevágott-e a kemoterápiába.


A JAMA Oncology című lapban közzétett tanulmányban Robert Zachariae, a dániai Aarhus Egyetemi Kórház munkatársa kifejtette, hogy azok, akik a kemoterápia mellett egyéb gyógymódokat is kipróbálnak, általában sebezhetőbbek, gyakoribb köztük a depresszió előfordulása, ezért számukra különösen fontos lenne, hogy a kezelőorvosukkal meg tudják beszélni aggodalmaikat, és a szakemberek semmiképpen se szólják le előttük az alternatív gyógymódokat, de hívják fel figyelmüket arra, hogy ezek nem helyettesíthetik a kemoterápiát.


Forrás: Medipress - fotó: Pixabay
2016 MÁJ 28 12:00:00/