A policisztás ovárium szindróma és az agy
A női terméketlenség leggyakoribb oka - a policisztás ovárium szindróma (PCOS) - nem csak a petefészekről szól. Egy lille-i kutatócsoport rámutatott egy, az agyban lejátszódó láncreakcióra!

A PCOS nem más, mint a petefészkek férfi hormon túltermelése. Ez megzavarja a petetermelést, olyannyira, hogy néhányuk cisztává alakul. Milyen mechanizmus által? Mindeddig a petefészkekre koncentráló, Pablo Giacobini professzor és munkatársai az INSERM 112-es lille-i laboratóriumában egy páratlan agyi mechanizmust fedeztek fel.

Általában a betegek hormon szintje magas és ez hatással van az ovulációra: a Luteinizáló hormon (LH) és az Anti-Müllerian hormon (AMH). A munka során egereken végzett kísérletekből, a szerzők kimutatták az AMH fontos szerepét. A hormon koncentrációja váratlan láncreakciót eredményez azzal, hogy hatására  a gonadotropin (GnRH, a hipotalamuszban termelt fehérje) is megemelkedik, és ez okozza az LH termelésének fokozódását, ami végül az ovarialis androgén szint megemelkedéséhez vezet, ami a betegség eredete. A szerzők szerint, ez a felfedezés megnyitja egy "új terápiás megközelítéshez" vezető utat ez ellen a szindróma ellen, amely minden tízedik szülőképes korú nőt érint.


Forrás: destinationsante.com - Fotó: cea + (Flickr.com)