Az apa kora befolyásolhatja, hogy a lányánál mekkora a rák kialakulásának kockázata
A szülő kora és a születendő gyermek egészsége közti összefüggéseket számos kutatás vizsgálta már, azzal azonban mostanáig kevesen foglalkoztak, hogy a női rákok, mint a mellrák vagy a petefészekrák, kialakulására milyen hatással lehet a szülők életkora.  
Egy kutatócsoport által feltárt összefüggés szerint a szülő – főleg az apa – életkora (a fogantatáskor) hatással lehet a lánygyermek rákos (főleg mellrák) megbetegedésre való hajlamára.

„Kutatásaink kimutatták, hogy az apa életkora a fogantatás pillanatában széles körben kapcsolatba hozható az utód fejlődésével és egészségével.”

A tanulmány alapjául a Kaliforniában, 1995 és 2010 közötti időszakban vizsgált 133,479 nő adatát használták fel. Közülük 5359-nél diagnosztizáltak mellrákot, 515 nőnél petefészekrákot és 1110-nél méhnyakrákot.

Ameddig az anya szüléskori életkora nem befolyásolja, addig az apáé megnövelheti a lánygyermek rákos megbetegedésre való hajlamát. Ráadásul ez a hajlam nem csak az idősebb korú apák esetében nő meg.

Azoknak a nőknek, akiknek apja 20 évesnél fiatalabb volt a fogantatás pillanatában, 35%-kal nagyobb esélyük van a mellrák és akár kétszer nagyobb a petefészekrák kialakulására, mint azoknak, akiknek az apja  25 és 29 év között volt születésükkor. 

A 30 éves kor fölött gyermeket vállaló apák lányainál a méhnyakrák kialakulásának esélye 25%-kal növekszik.

Eddig még nem készült olyan kutatás, amely bizonyította volna, hogy a fiatalabb apával rendelkező nők  esetén magasabb a mellrák kialakulásának kockázata vagy hogy kapcsolat lenne az apa életkora és a petefészek-, valamint méhnyakrákra való hajlam között. 

A kutatási eredményeket a San Diegoi „Asssociation for Cancer Research” konferencián hozták nyilvánosságra.


Van véleménye?

Ossza meg velünk és a többi olvasóval!