Cukorbeteg nőknél megnő a mellrák kockázata
Szakemberek véleménye szerint, azoknál a cukorbeteg nőknél, akik inzulinos kezelésen vannak, megnő az emlőállomány sűrűsége, ami közismert kockázati tényezője a mellráknak.

Amint arról a kutatást vezető Zorana Andersen, az esjbergi Southern Denmark Egyetem munkatársa beszámolt, míg az inzulin hatására nőtt, a metformin nevű gyógyszer hatására – amit szintén cukorbetegek kapnak – éppen hogy csökkent az emlőállomány sűrűsége. A szakember hozzátette, hogy azoknál a nőknél, akiknek több mint 75 százalékos sűrűségű az emlőállományuk, akár 4-6-szorosára is nőhet a mellrák kockázata azokhoz képest, akiknek a mellszövet-sűrűsége kevesebb, mint 25 százalékos.


A vizsgálat során Andersen több mint 5600 nőt kísért figyelemmel, akik mind részt vettek mammográfiai szűrésen 1993 és 2001 között. Az alanyok átlagéletkora 56 év volt, legtöbbjük már túl volt a klimaxon. A nők több mint felére volt jellemző közepes vagy magas sűrűségű emlőállomány, és kicsit több mint két százalékuk volt cukorbeteg.


Összességében az is kiderült, hogy arányaiban nézve a cukorbeteg nőknél kevesebb közepes vagy magas sűrűségű mellszövettel rendelkezőt találtak a szakemberek, ám akiknél közülük inzulin injekcióval kezelték a betegséget, már több mint kétszer nagyobb valószínűséggel tartoztak ebbe a csoportba. Ellenben akik diétával vagy gyógyszerrel tartották karban a cukorbetegséget, azoknak kisebb eséllyel volt sűrű az emlőállománya.


A cukorbetegséget már korábban is összefüggésbe hozták a mellrákkal, az azonban egyelőre nem világos, az inzulin miként befolyásolja a mellszövet sűrűségét. Amint azt Andersen kifejtette, a rákos sejtek gyorsan és kontrollálatlanul nőnek, és a rák előre haladása szempontjából döntő fontosságú a növekedés mértéke. Az inzulin minden testszövetre nézve gyorsítja a növekedést, ezért előfordulhat, hogy a mellben az epiteliális vagy a stromális szövetek mennyiségét, és ezáltal a mellállomány sűrűségét is képes megnövelni.


Andersen mindenesetre azt javasolja, hogy az inzulinos kezelésben részesülő nők konzultáljanak orvosukkal arról, nincs-e szükség esetükben extra mammográfiai szűrésre vagy egyéb tesztre. Addig is a szakemberek további vizsgálatokra készülnek, hogy még több információt szerezzenek az inzulin és az emlőállomány sűrűsége közötti összefüggéssel kapcsolatban, valamint azzal kapcsolatban is, hogy a metformin miként fejti ki éppen ellentétes hatását a mellben.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 MÁR 29 17:56:03/