Endometriózis: a sperma súlyosbíthatja a betegséget
Ausztrál kutatók felfedezték, hogy az ondó kedvez a méhszövet méhnyálkahártyán kívüli terjedésének.

A University of Adelaide ausztrál kutatói egy laboratóriumi kísérlet során, ahol endometriózisban szenvedő nőktől származó sejtekből indultak ki, felfedeztek egy új kockázati tényezőt ezzel a minden 10. nőt érintő nőgyógyászati betegséggel kapcsolatban. E tanulmány szerint, amelyet Dr. Jonathan McGuane, a University of Adelaide Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika munkatársa vezetett, az ondó növeli a méhnyálkahártya elváltozásainak túlélési és növekedési esélyét. „Ez egy nagyon fontos felfedezés, tekintettel arra, hogy az endometriózis minden 10. nemzőképes korú nőt érint, és ez nehézségeket okozhat a teherbe esésben,” mondta Dr. McGuane.

Ebben a kísérletben az endometriózisban szenvedő nők sejtjeit ültették be immunhiányos egerekbe. Két héttel a sejtek ondóval való találkozása után, a sérülések térfogata nyolcszorosára, míg a tömege négyszeresére nőtt. Ezeket a laboratóriumi eredményeket kell most megerősíteni a való életben, annak megállapítására, hogy a nők ondónak való kitettsége fokozza-e az endometriózis kialakulásának kockázatát.

Még kevéssé ismert kockázati tényezők

A tényezők, amelyek hajlamosítanak egyes nőket, hogy endometriózis alakuljon ki náluk, még mindig kevéssé ismertek. Egyes kutatók úgy vélik, hogy bizonyos esetekben egyes már betiltott növényvédő szereknek való kitettség, amelyek nyomokban megmaradtak a vízben és a talajban lehetnek a betegség okozói. Egyes esetekről az oxidatív stressz tehet, a jelenség összefügg a szabad gyökök felhalmozódásával a sejtekben. Az ausztrál kutatók új felfedezése új utakat nyit. Arra szeretnének fényt deríteni, hogy a szexuális aktivitás megváltoztatásával csökkenthető-e az endometriózisban szenvedő nőknél a betegség súlyossága.


Forrás: www.topsante.com - Fotó: Ed Uthman (Flickr.com)