Férfihormon túltengés a meddőség lehetséges okai között
A policisztás ovárium (PCO) szindrómában szenvedő nők teste túl sok férfi nemihormont, ún. androgént termel. A PCO-t korábban Stein-Leventhal-szindrómának is nevezték. A betegség a szülőképes korban lévő nők kb. 15 százalékát érinti, és gyakran felelős a beteljesületlen gyermekvágyért.

A PCO tünetei

Policisztás ovárium szindrómára gyanakodhat rendszertelen menstruáció, túlzott szőrnövekedés, akne és hajhullás esetén, későbbi következményei lehetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések és a méhrák. Mindemellett a PCO szindrómában szenvedők hétszer nagyobb valószínüséggel lehetnek cukorbetegek. 

“Mivel a betegségnek számos tünete jelentkezhet, a kezelés során nőgyógyász, belgyógyász, endokrinológus, bőrgyógyász és táplálkozási tanácsadó bevonása is szükséges lehet. Csak így biztosítható, hogy valamennyi panaszt és kapcsolódó megbetegedést megfelelően kezelnek és javul az érintett nők életminősége.” - hangsúlyozta prof. dr. Ludwig Kiesel, a münsteri Szülész-nőgyógyászati Egyetemi Klinika igazgatója. .


Milyen terápia lehetséges?

A terápia elsősorban a jelentkező tünetekhez igazodik. A menstruációs zavarokat fogamzásgátlóval kezelhető, ez egyben kedvező hatással lehet a bőrproblémákra, hajhullásra és a túlzott szörnövekedésre. Emellett lehetséges a petefészkek lézeres kezelése is. A teherbeesés esélyét a petefészkek megfelelő hormonális stimulálása vezethet sikerre. A hormonkezelés helyett újabban inzulinrezisztencia elleni gyógyszereket is alkalmaznak.


A PCO-terápia és a teherbeesés

Ha egy PCO-szindrómában szenvedő nő gyermeket szeretne, nem alkalmazható a kezelés során hosszú távon fogamzásgátló. Elsősorban túlsúlyos hölgyek esetén ajánlott a táplálkozás megváltoztatása, és a mozgás beiktatása a napirendbe. Sok esetben már ennek köszönhetően helyreáll a rendszeres menstruáció. Emellett hatásos lehet a metformin hatóanyagú gyógyszerrel történő kezelés, mivel a PCO-szindrómával együtt gyakran inzulinrezisztencia is megfigyelhető. A metformin javítja a sejtekben a glükóz felhasználását és segítheti az inzulinszint helyreállítását. Ez a kezelés is elősegtheti a normális havi vérzés helyreállítását. 

Gyakran gyermekvállalási szándék ellenére is hosszabb távon alkalmaznak fogamzásgátlót a kezelés során, hogy helyreállhasson a beteg hormonháztartása. Ezt követően klomifen hatóanyagú gyógyszert írnak fel a betegnek, ami stimulálja a petefészket és a peteérést. 

Ha a gyógyszeres kezelés sem vezet eredményre, lehetséges a műtéti kezelés, amely során a petefészek szövetének egy részét eltávolítják, annak érdekében, hogy csökkenjen az androgén hormonszint, és ezáltal spontán megtörténhet a peteérés. Ha a műtéti kezelés sem vezet sikerre, a teherbeesés érdekében mesterséges megtermékenyítéssel is érdemes próbálkozni.


Forrás: www.gesundheit.de - fotó: Hey Paul Studios (flickr.com)