Hosszú távú fogamzásgátlás előnyei
A fogamzásgátló módszerek a terhesség létrejöttének lépéseit gátolva megakadályozzák a petesejt és a hímivarsejt találkozását, a megtermékenyülést, valamint a beágyazódást.

Annak ellenére, hogy számos hatásos fogamzásgátló eszköz áll rendelkezésünkre a nem kívánt terhességek aránya közel 50%. Ezen terhességek az alkalmazott fogamzásgátló módszer hibájából vagy a nem megfelelő alkalmazásból származnak, ezért a megbízhatóbb módszerek fejlesztése és a kellő mértékű felvilágosítás egyaránt kulcsfontosságú.

Köztudott, hogy a hagyományos módszerek, mint a megszakított közösülés, vagy a naptármódszer, nem kellőképpen biztonságosak. A gumi óvszer megfelelő alkalmazás esetén megbízhatóbb, de nem ér fel a hormonális fogamzásgátlók hatásával. A fogamzásgátló tabletták többsége kombinált, ösztrogén és gesztagén tartalmú, melyek hormontartalma az elmúlt évek során lényegesen csökkent, míg megbízhatóságuk nem változott. A megszakított közösülés, a gumi óvszer valamint a fogamzásgátló tabletta megfelelő alkalmazása fegyelmezettséget, odafigyelést igényel, és számos hibalehetőséget rejt. Az ideális és a tipikus felhasználás közötti különbség a nem kívánt terhességek számában jelentkezik, mely megfelelő alkalmazás esetén minimális lenne. Ennek következtében előtérbe kerültek azon fogamzásgátló módszerek, melyek a páciens oldaláról nem igényelnek aktív, napi szintű közreműködést. Ezen hosszú hatású reverzibilis (visszafordítható) fogamzásgátló módszerek egyszeri beavatkozással minimum 3 hónapos védettséget biztosítanak. 

A hosszú hatású reverzibilis fogamzásgátlók közé tartoznak a méhen belüli eszközök, a különböző implantátumok és a 3 hónapig hatásos injekciós hormonális fogamzásgátlók. Hazánkban leginkább a hagyományos és a levonorgestrel tartalmú méhen belüli eszközök terjedtek el, melyek akár 3-5 évig is biztonságos védelmet nyújtanak a nem kívánt terhességek ellen. Ezen eszközök elsősorban az implantációt akadályozzák meg, valamint a levonorgestrel a fertilizációt is gátolja azáltal, hogy hatására a hüvelyváladék sűrűbbé válik és a spermiumok mozgása csökken. A műanyag vázat rézzel, arannyal vagy ezüsttel vonják be a megfelelő hatás érdekében. A rézzel bevont arany magvú spirálok ellenállnak a méhfolyadék korrozív hatásainak és kiküszöbölik az ezüsttel szembeni esetleges allergiás reakciókat. 

Alkalmazásuk során a menstruációs vérzés csökkenésére kell számítani. Előnyös tulajdonságuk, hogy abbahagyásukat követően a fertilitás gyorsan visszaáll. Kezdeti költségük általában magasabb, azonban ötéves alkalmazás esetén már a leggazdaságosabb fogamzásgátló módszerek. Nem szült nők körében sem ellenjavalltak a méhen belüli eszközök. A felhelyezés esetleges sikertelensége, a fertőzéstől, az infertilitástól és a kilökődéstől való félelem gátat szab a szélesebb körű alkalmazásának, különösen a még nem szült nők körében. A méhen belüli eszközökkel kapcsolatos tanulmányok azonban ezen félelmeket megcáfolták. A Gold T IUD például olyan felhelyezést biztosító rendszerrel rendelkezik, mely segítségével garantált, hogy az eszköz a megfelelő helyen – a méh fundusában - fog elhelyezkedni, mely kiemelkedően fontos a megfelelő fogamzásgátlás érdekében. A hosszú távú fogamzásgátlás tehát egyfelől költséghatékony, másfelől biztonságos a fiatalabb és az idősebb korosztály számára is.

A jelen összefoglaló az alábbi cikk alapján készült:
1.    Hosszú távú fogamzásgátlás – új lehetőségek, új indikációk
Dr. Major Tamás Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle 2013. 15. évfolyam 5. szám 218-220.