Meddőség: méh transzplantáció után „összejött” a baba
Egy 36 éves méh nélkül született svéd nő, transzplantáció segítségével, világra hozott egy kisfiút. A világon először!

Orvosi hőstett. Egy svéd nőn végrehajtott sikeres méh transzplantáció nagy reményt hozott azoknak a nőknek, akik méh eredetű meddőségben szenvednek. A 36 éves nő méh nélkül született, a genetikai rendellenesség miatt nem lehetett gyereke. De csoda történt, az orvostudomány fejlődése lehetővé tette, hogy élő donor méhét átültessék. A világon egyedülálló bravúrra október 4-én derült fény a The Lancet brit orvosi folyóiratban.

Egy évvel a méh transzplantáció után, a páciens fagyasztott embriót kapott, amely a transzplantáció előtt in vitro megtermékenyített petéből származott. Így, lett lehetséges a terhesség. A svéd nő a terhesség körülbelül 31 hétében szült, a baba 1.775 kilóval született. Az anya és a fiúgyermeke egyaránt egészséges.

Az első sikeres méh transzplantáció Mats Brännström professzor érdeme, a szakember szülész-nőgyógyász, a göteborgi egyetemen. Ez a "siker több mint tíz év intenzív kutatáson alapszik és a csapatunk sebészeti képzettségén, valamint megteremti a lehetőségét a világon sok fiatal nő kezelésére, akik méh meddőségben szenvednek," – nyilatkozta a professzor.

Ez az első alkalom, hogy élő vagy nem élő donortól származó méh transzplantációja sikeres. "Megmutattuk a méh transzplantáció megvalósíthatóságát, még akkor is, ha az élő donor menopauzás", mondja a szakértő.

Ez a sikeres transzplantáció reményt adhat, azoknak a nőknek, akiknek nem lehet gyermekük méh hiánya miatt. Aminek számos oka lehet: fejlődési rendellenesség vagy méh eltávolítása rák miatt vagy egy korábbi terhessége alatti vérzés miatt.

Ezeknek a nőknek, a transzplantáció nem volt elképzelhető, a béranyaság Magyarországon tilos, így csak az örökbefogadás volt opció.


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: topsante.com - Fotó: Beatrice Murch (Flickr.com)