Mindent tud az 50 éves kor után jelentkező hüvelyszárazságról?
Gyakran teszünk fel kérdéseket az 50 éves kor utáni női szexualitásról. Ez a menopausa megjelenésének is az időszaka, rengeteg kérdés vetődik fel a hormonális változásokkal kapcsolatban is a párkapcsolatra és a szexuális életre vonatkozóan.

A hüvelyszárazság egy viszonylag tabutéma, mégis nagy jelentőséggel bír a szexuális harmónia és az öröm elérése terén.

Amióta betöltöttem az 50-et, és most 56 éves vagyok, fájdalmaim vannak szex közben. Úgy érzem, hogy ez a szárazság miatt van és egyre kevesebb kedvem van a szeretkezéshez. Mit tegyek?

 Amikor rendszeres a fájdalom szex közben, általában rosszabbodik! Minél jobban fáj, annál kevésbé kívánja majd a következő alkalommal. És mivel még kisebb a vágy, az izgalmi állapot is alacsonyabb, így kevesebb lesz a lubrikáció... tehát még több fájdalmat okoz a szex. A vágy és az izgalmi állapot szintje nagyban összefügg a gyönyörrel, amit a korábbi szexuális kapcsolatok során érezhetett.

Tehát ki kell törni az ördögi körből. Első lépésként a megfelelő mennyiségű síkosító használata szükséges, ami nagy mennyiségű is lehet. Aztán keresse fel orvosát, aki felírhat Önnek, helyi hormonterápiát, ami néhány héten belül, javítja a hüvelyi komfortérzetét. Ez a kezelés folytatódik az évek során annak érdekében, hogy fenntartsák a hüvely megfelelő nedvességét és az élvezetes szexet.

Menopauzás vagyok, kezelés alatt állok, és nincsenek olyan problémáim, mint a barátnőimnek, sem hőhullámok, sem hüvelyszárazság (tehát nincs szexuális problémám), vagy feszültség, vagy alvás probléma. Én vagyok a szerencsés, vagy a kezelés segít ennyit?

Valószínű, hogy a hormonkezelés nem teszi lehetővé, hogy érezze a menopauza tüneteit, mivel az a hatása, hogy eltörölje azokat. Helyettesíti a menopauza előtti természetes hormonokat. És ezek a hormonok utánozzák a fiatalabb premenopauzás nők hormon működését.

Azonban ennek a kezelésnek ismert mellékhatásai vannak, ezért a hivatalos ajánlások szerint csak a lehető legrövidebb ideig szabad szedni, hogy ne tegye ki magát a káros hatásoknak. A menopauza hormonális kezelése, csak késlelteti a menopauza tüneteinek megjelenését, amik a kezelés abbahagyásakor jelenhetnek meg ítéletét. Tehát lehet, hogy később jelennek meg majd a hőhullámok, a hüvelyszárazság, vagy más hormonális változások okozta gondok.

62 éves vagyok, és hüvelyszárazságtól szenvedek, így a szeretkezés nagyon fájdalmas. És nem tudom használni a hormonterápiát, mert volt mellrákom. Mit tehetek?

A legjobb megoldás az Ön számára, hogy megfelelő adagban síkosítót használ az aktus előtt, és ha szükséges, közben is. Másrészt, tudni a kell, hogy az aktusok között is használhat bizonyos síkosítókat, csak azért, hogy hidratálja a hüvelyi nyálkahártyát, amivel növeli az intim kényelmet. Olyan síkosítót kell választania, amely tartós hidratálást biztosít, általában hialuronsav tartalmút, ami a síkosítás mellett vízmegkötő tulajdonsággal bír.


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: www.e-sante.fr - Fotó: Luca Fazzolari (Flickr.com)