Mitől válhat fájdalmassá a nők számára a szex?
Sokan még ma is tabuként kezelik a kérdést, mi viszont úgy döntöttünk, a legfontosabb az egészség, ezért pironkodás nélkül összeszedtük azokat a sokszor nagyon komoly okokat, amelyek fájdalmassá tehetik a szexuális életet. 
A szex során jelentkező fájdalom nagy kihívást jelenthet egy kapcsolat számára szexuális és érzelmi téren is. Gyakran csak a ráhangolódás, a mindennapi gondok elengedése, több és jobb előjáték, illetve a figyelem hiányzik, állhatnak azonban más okok is a háttérben. 

A gyakran emlegetett vaginizmust például nagyon is komolyan kell vennie a pár mindkét tagjának, és érdemes szakemberhez fordulniuk. Ebben az esetben a hüvelyi izmok akaratlan, a fájdalomtól való félelem miatt kialakult görcse teszi kellemetlenné, olykor lehetetlenné a behatolást. 

Hüvelyi, elsősorban gombás fertőzéseket is jelezhet a szex közben jelentkező fájdalom, és különös figyelmet érdemel a méhnyak, amely fertőzések, gyulladások és egyéb elváltozások hatására nagyon érzékennyé válik. A fájdalom továbbá visszavezethető lehet a méhben kialakult megbetegedésre, például miómára is, de az endometriózis, az az állapot, amikor az egyébként csak a méhen belül növekvő nyálkahártya a méhen kívülre terjeszkedik, szintén okozhatja. A méhnyakhoz és a méhhez hasonlóan a petefészek betegségei is együtt járhatnak szex közbeni fájdalommal. 

A kismedencei gyulladás - amelyet legtöbbször a szexuális úton terjedő betegségek idéznek elő - a méhnyakon keresztül jutva a felső nemi szerveket érintő állapot, amely terméketlenséget is okozhat, és amelynek egyik legfontosabb tünete a szex során érzett fájdalom. A betegség növeli a méhen kívüli terhesség kockázatát, amire szintén utalhat a fájdalmas szex. 

A kevésbé veszélyes okok között meg kell említeni a változókort: a hüvely saját síkosító képessége a hormonáis változások eredményeként csökken, ami hüvelyszárazságot, és fájdalmat idézhet elő. A műtét vagy szüés után túl korán újrakezdett nemi élet, illetve egyéb sérülések tartoznak még a leggyakoribb okok közé. 

Tekintettel arra, hogy a felsorolt okok nagyon sokfélék és ezért sokféle kezelési módot igényelnek, ha fájdalmassá válik a szexuális érintkezés, ne várjon arra, hogy magától elmúlik, ne engedje, hogy gátlásossá, zárkózottá tegye a fájdalom, és főleg ne hagyja, hogy az önbizalma és a kapcsolata veszélybe kerüljön, forduljon inkább minél hamarabb szakemberhez!


Van véleménye, tapasztalata?

Ossza meg velünk!