Nagy-Britanniában már tervezik az első méhátültetéseket
A méhátültetésnek köszönhetően a jövőben azok a nők is reménykedhetnének a gyermekáldásban, akik a méhet érintő szervi probléma miatt eddig nem reménykedhettek saját gyermekben. Az eljárást Angliában 10 nőn szeretnék kipróbálni.

A mesterséges megtermékenyítés forradalmasította a családtervezést. Ha sikerrel jár, lehetővé teszi, hogy a nők a korábbiaknál idősebb korban is teherbe essenek, valamint segít azokon a párokon, akiknek egyéb okokból nem lehetett természetes úton gyermekük. Most egy újabb alternatíván dolgoznak az orvosok, amelynek köszönhetően egy nap akár olyan nők is vállalhatnának gyermeket, akiknek nincs egészségesen működő méhük.


A megoldást egy donorszerv jelentené, amelyet kizárólag a tervezett mesterséges megtermékenyítés, terhesség és szülés idejére ültetnének be. Ezt a beavatkozást szeretné most 10 nőn egy brit sebészcsaat megkísérelni. Ennek érdekében létrehozták a Womb Transplant UK nevű szervezetet, amely jelenleg adományokat gyűjt a beavatkozások finanszírozására. A londoni Imperial College felelős etikai bizottsága már megadta a szükséges engedélyt. 


Az új beavatkozásnak köszönhetően tavaly született meg Svédországban az első baba. Az anyuka egy 61 éves családi barátnőjétől kapta a donorméhet. Az orvosok állítása szerint a beavatkozás sikere szempontjából a szerv kora nem játszik szerepet.

A brit olvosok közleménye szerint a beavatkozás elsősorban olyan nőknek nyújthatna segítséget, akik születésüktől fogva nem rendelkeznek egészséges méhhel, vagy ha például egy rákos megbetegedés miatt el kellett távolítani a méhüket. Olyan nők is szóba jöhetnek, akik valamilyen, a méhüket érintő megbetegedés miatt nem tudnak gyermeket kihordani. 

2016 első félévében választják ki a tanulmány résztvevőit, jelentette be Richard Smith, a londoni Queen Charlotte's and Chelsea kórház nőgyógyásza. Olyan, 25 és 38 év közötti, normál testsúlyú nőket választanak majd ki, akik működő petefészkekkel és saját petesejtekkel rendelkeznek, amelyek alkalmasak a szervátültetést követő mesterséges megtermékenyítésre. Ezeknek a kritériumoknak a 300 jelentkező nőknek mindössze egyharmada felelt meg.


A tanulmányban résztvevő nők egy még alig ismert, kockázatos és megterhelő beavatkozásnak vetik alá magukat, és nem ismert, milyen eséllyel számíthatnak sikerre. A 6 órás műtétet követően 12 hónapig kell gyógyszereket szedniük, hogy megakadályozzák az átültetett méh kilökődését, a New Scientist szaklap tudósítása szerint. Emellett a mesterséges megtermékenyítés előkészítése érdekében hormonkészítményeket is kapnak majd. Ehhez először leveszik a petesejteket, amelyeket aztán lefagyasztanak. A petesejteket a társuk spermiumával mesterségesen megtermékenyítik, és végül beültetik az átültetett méhbe.


Más donorszervekkel - mint a szív, a máj vagy a vese - szemben, a méh nem létfontosságú szerv. A szervátültetés egyetlen célja ebben az esetben a gyermekvállalás lehetővé tétele. Ennek megfelelően az átültetett szervet a sikeres szülés után eltávolítanák. 

Az etikai megfontolások mellett a legnagyobb akadályt a donorméhek megtalálása jelenti. Szemben a svéd sebészekkel, a brit orvosok nem szeretnének élő donorokat a műtétnek kitenni.

”A méh eltávolítása komolyabb beavatkozás, mint az átültetés” - magyarázta Smith a The Guardian című brit lapnak.

Ezért csak olyan, már az agyhalál állapotában lévő nők jöhetnek szóba, akikek a szerveit a megfelelő orvosi eljárásokkal életben tartják. Természetesen még életükben hozzá kellett járulniuk a szervadományozáshoz, és egészséges méhhel kellene rendelkezniük. Még tisztázni kell azt a jogi kérdést is, hogy ha a nő hozzájárult ahhoz, hogy halála esetén a szerveit mások életének megmentése érdekében eltávolítsák, ahhoz is hozzájárult-e volna, hogy a méhének köszönhetően valaki másnak gyermeke legyen.

Az eljárás még nagyon távol áll attól, hogy Európában sztenderdként bevezessék. Minden egyes államnak ellenőriznie kellene, hogy a saját törvényei szerint egyáltalán engedélyezhető lenne-e egy ilyen beavatkozás. Németországban például viszonylag szigorúak az Embrióvédelmi- és Szervtranszplantációs törvények, mindemellett egy beavatkozás jelenleg körülbelül 70 000 euróba kerül.

Még a brit kísérletekhez sem áll rendelkezésre a finanszírozás, egyelőre legfeljebb két műtétre elegendő pénz gyűlt össze, mondta el Smith. Mind a tíz beavatkozáshoz összesen 500 ezer fontra (kb. 677 ezer euró) lenne szükség.

Mindemellett egyelőre bizonytalan, milyen sikerrel kecsegtet az eljárás. A mesterséges megtermékenyítés esetén is csak legfeljebb a beavatkozások harmada végződik egy egészséges baba születésével. A gyermekre vágyó pároknak a legtöbb esetben több megterhelő és drága beavatkozáson kell átesniük. A szervátültetéssel egy többórás, altatásban végzett műtét, és annak valamennyi kockázata is jár. Az első méhátültetést 2000-ben Szaudi-Arábiában végezték, és sajnos kudarccal végződött; a második, 2011-es törökországi próbálkozás sem járt végül sikerrel, miután a terhesség a 6. héten megszakadt.


Forrás: www.zeit.de - fotó: Hey Paul Studios (flickr.com)