Nagyon hosszú távú következményei vannak a terhesség előtti elhízásnak
Az anyai testsúly felesleg egy olyan teher, aminek következményeit a gyermekek is nyögik! Amerikai orvosok nem csak azt erősítették meg, hogy egy fiatal nő terhesség előtti elhízása növeli a születendő gyermek felnőttkori elhízásának kockázatát, hanem a korai halál kockázatát is.

Michael Mendelson professzor és kutatócsoportja a Bostoni Egyetemen a Framingham tanulmány adatait vette elő, ami a szív- és érrendszeri betegségekre összpontosított. Boston környéki kisváros nevét viseli a tanulmány, a kisváros különlegessége, hogy az amerikai lakosság tökéletes reprezentatív mintája.

879 résztvevőt követtek 41 éven keresztül 1971 és 2012 között. Az anyák születés előtti testtömeg-indexére (BMI) fókuszálva. A tanulmányból kiderül, hogy a nők 10% -a volt túlsúlyos vagy elhízott.

Mendelson és kutatócsoportja rámutat arra, hogy a legtöbb felnőtt, akinek édesanyja már szülés előtt túlsúlyos volt, csaknem megduplázódott (90%) a szív- és érrendszeri betegségek következtében idő előtti (65 év alatti) elhalálozás veszélye, összehasonlítva azokkal, akiknek édesanyja nem volt túlsúlyos. Ezeknél a "gyerekeknél" magasabb a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kialakulásának kockázata.

Összefoglalva, a szerző hangsúlyozza a fogyás fontosságát mind a saját, mind a születendő gyermek egészsége érdekében. Nagyrészt az étkezési szokások megváltoztatásával valamint rendszeres testmozgással érhető el a fogyás.


Forrás: destinationsante.com - Fotó: Lynn Friedman (Flickr.com)