Néhány dolog, amitől késik a menstruáció
A menstruáció kimaradása a terhesség egyik legkoraibb jele, azonban rengeteg, sokszor alapvetően ártalmatlan ok állhat még a háttérben. 
Az egyik leggyakoribb ok a stressz, amely könnyen megzavarhatja a ciklust, mivel az idegeskedés, szorongás nyomán megváltozhat a hormonháztartás működése, és ennek következtében az ovuláció eltolódik vagy meg sem történik. 

Eltolhatják a menstruációt a rövid ideig tartó, lázas, megfázásos betegségek, ilyenkor azonban általában nem kell aggódni, a betegség végével a ciklus magától helyreáll. 

Alapvetően minden, az életritmusban bekövetkező változás hatással van a menzeszre. Ilyenkor a testünk megvárja a körülmények rendeződését, illetve idővel hozzászokik az új rendhez.

A különböző gyógyszerek, beleértve a fogamzásgátlókat, felboríthatják a ciklust, ebben az esetben orvosi konzultáció révén oldható meg a probléma. 

A túl- és az alacsony testsúlynak következménye lehet az össze-vissza jelentkező menstruáció, illetve annak teljes elmaradása is. 

A menopauza kezdetét jelezheti, ha a menstruáció rendszertelenné, rövidebbé, esetleg hosszabbá válik. Általában test életének különböző szakai, amelyek a hormonháztartás átalakulásával járnak, változást hozhatnak a menzeszben. 


Van véleménye?

Mondja el nekünk!
Forrás: doctor.ndtv.com