Premenstruációs tünetegyüttes
A PMS (premenstruációs tünetegyüttes) olyan állapot, melyben különböző tünetek, köztük idegesség, ingerlékenység, érzelmi kiborulás, levertség, fejfájás, szövetduzzanat, és emlőérzékenység lép fel a menstruáció kezdetét megelőző 7-14 nap során.

A premenstruációs tünetegyüttes az ösztrogén- és a progeszteronszint menstruációs ciklus alatt megjelenő hullámzásaival kapcsolatos. Az ösztrogén folyadékvisszatartást okoz, ami talán megmagyarázza a súlygyarapodást, szövetduzzanatot, az emlő érzékenységét és megduzzadását. Más hormonális- és anyagcsere-változásoknak is lehet szerepük a tünetcsoport létrehozásában.

Tünetek: A tünetek típusa és hevessége minden nőben különböző, és ugyanabban a nőben is hónapról hónapra változik. A testi és lelki tünetek széles skálája idővel felboríthatja a nő életét. Az epilepsziás nőknek a szokásosnál gyakoribbá válhatnak a rohamaik. Azoknál a nőknél, akiknek kötőszöveti betegségük van, mint bőrfarkas (szisztémás lupusz eritematózus) vagy freumatoid artritisz, előfordulhat a betegség fellángolása ez alatt az idő alatt. Általában a menstruáció előtt egy vagy két héttel jelennek meg a tünetek, néhány órától mintegy 14 napig tartanak, és akkor fejeződnek be, mikor a következő menstruáció elkezdődik. A menopauzához közel álló nőknek lehetnek a menstruáció alatt és után is fennálló tüneteik. A premenstruációs tünetegyüttest gyakran követi erős görcsökkel járó vérzés.

Kezelés: Kombinált fogamzásgátlók szedésével, melyek ösztrogént és progeszteront tartalmaznak, csökkenthető az ösztrogén- és progeszteronszintekben létrejövő hullámzás. A folyadék-visszatartást és szövetduzzadást gyakran a só bevitelének csökkentésével és gyenge húgyhajtók szedésével enyhítik, közvetlenül a tünetek jelentkezése előtt.  Más étrendbeli változtatások – mint cukor, koffein és alkohol fogyasztása; és gyakoribb étkezés – is segíthetnek. Kalciumot és magnéziumot tartalmazó étrendi kiegészítők jótékonyak lehetnek. B-vitamin pótlók, különösen a B6 vitamin pótlói enyhíthetnek egyes tüneteket; habár a B6 vitamin előnyeit újabban megkérdőjelezik, a túl magas adag pedig káros lehet. Nem szteroid gyulladásgátlókkal (NSAID) enyhíthető a fejfájás, a méhgörcsök okozta fájdalom és az ízületi fájdalom.

Az idegességet és az izgatottságot csillapíthatják testgyakorlatok és a stressz csökkentése (meditációs és relaxációs gyakorlatok). A fluoxetin mérsékelheti a levertséget és más tüneteket. Ha a beteg feljegyzi tüneteit egy naplóba, az orvos könnyebben ítélheti meg a kezelés hatékonyságát.

Forrás Orvosi kézikönyv a családban