Szülés: mikor kell fogót vagy vákuumot használni?
Ha a fájások túl sokáig tartanak, az orvosoknak eszközök használatához kell folyamodnia, hogy segítsék a baba megszületését. Nyugodjon meg, ezek a szülészeti segédeszközök sokkal kíméletesebb a gyermekkel, mint voltak a múltban.

A műszeres extrakciót pontos indikációk alapján használják, hívja fel a figyelmet a Francia Nőgyógyászok és Szülészek Testülete (Collège National des Gynécologues et Obstétriciens Français). A szülést fel kell gyorsítani, mert a baba szívritmusa megváltozott és/vagy az édesanya már 30 perce tol sikertelenül. A gátmetszés és az eszköz megválasztása a helyzettől, és a szülész szokásaitól függ.

A vákuum

Ez az extrakciós eszköz segíti a tolást, megkönnyíti a baba fejének hajlítását és forgatását az anya medencéjében. A fejbőrhöz való tapadás az enyhe szívásnak köszönhető, ami létrehoz egy dudort. De ez a kis esztétikai kényelmetlenség hamar megoldódik magától. Hematoma is kialakulhat. Ami visszahúzódáskor sárgaságot eredményezhet. Azonban nem jelent kockázatot a baba agyára nézve, hiszen a koponyacsontok védik.

A fogó

Két fém vagy műanyag kanálból áll, a fogóval vezetni lehet a gyermeket a kijárathoz rendszeres és mérsékelt húzásokkal. Használata növeli a gátszakadás kockázatát, a szülész ennek elkerülésére gátmetszést alkalmazhat. Az extrakciós eszköz nyoma megmaradhat az újszülött arcán, de gyorsan eltűnik.


Forrás: destinationsante.com - Fotó: Sicko Atze van Dijk (Flickr.com)