Szülés utáni fogamzásgátlás
Jelentős problémakör a frissen szült nők fogamzásgátlásának kérdése, ugyanis felmérések szerint a szülést követően a nők jelentős része hat héten belül visszatér a rendszeres nemi élethez. 

Ezért kiemelkedően fontos a hatékony és megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztása. A fő mérlegelendő szempont egyrészt a fogamzásgátlás szoptatásra gyakorolt hatása, másrészt a mélyvénás trombózis kockázatának emelkedése.

A fogamzásgátlás módjának kiválasztását befolyásolja a szoptatás is, mivel szoptatás esetén a szülést követő hat hónapban úgynevezett lactatios amenorrhoea áll fenn, ami azt jelenti, hogy a tejelválasztás gátolja a menstruációs ciklus beindulását. A szoptatás tehát 98%-os hatékonysággal gátolja a fogamzást. Ezt követően azonban, amint az anya megkezdi a csecsemő mellétáplálását, szükségessé válik a fogamzásgátlás.

Az ekkor alkalmazható módszerek közül a kombinált (ösztrogén és progeszteron) tabletták fokozzák a szülést követő időszakban a mélyvénás trombózis kockázatát, ezért szedésüket legkorábban a szülés után négy héttel lehet elkezdeni. Ekkor ugyanis a trombózisveszély sokkal alacsonyabb és a tejelválasztás is stabilan kialakult, tehát a negyedik hetet követően biztonságosan alkalmazhatók a kombinált készítmények is. Az első négy hétben a leginkább javasolt védekezés módszer a kondom használata. Ezzel szemben a kizárólag progeszteron tartalmú készítmények szedése esetén nem nő a trombózis kockázata. Másik előnyös tulajdonságuk, hogy nem befolyásolják a tejelválasztást és a csecsemő fejlődését, ezért alkalmazásuk a szülést követő időszakban régóta elfogadott. A kombinált készítményekkel ellentétben szedésük akár az első négy hétben is elkezdhető. A hormonális fogamzásgátlás és a zavartalan szoptatás tehát nem zárják ki egymást.

Abban az esetben, ha az anya nem kíván szoptatni, az első peteérés a szülés után 25 nappal már bekövetkezhet.  Ezért kiemelkedően fontos a megfelelő fogamzásgátlás, ahol a fő szempont a mélyvénás trombózis kockázatának minimalizálása. A fő rizikófaktorok a kombinált készítmények szedése mellett a dohányzás és a 35 év feletti életkor.  Biztonságosan a negyedik héttől lehet elkezdeni a fogamzásgátló tabletták szedését.

A szülés utáni fogamzásgátlás egyéb lehetőségei közé tartoznak az intrauterin rendszerek, a sterilizációs műtétek és a sürgősségi fogamzásgátlás is.

Jelen közlemény az alábbi cikk alapján készült:
Szülés utáni fogamzásgátlás – A mélyvénás trombózis megelőzésének lehetőségei 
(Voedisch AI és mtsai Contemporary OB/GYN 57(1):20-31,2012.)
Dr. Jármay Judit 
Magyar Családorvosok Lapja 2013/3. 24.o.