A kutatók megcáfolták a „buta szőkék” mítoszát
Az eredmények azt bizonyították, hogy a természetes szőke hajú férfiak és nők hasonló IQ szinttel rendelkeznek, mint más hajszínű társaik.

Sőt, az Economics Bulletin szaklapban megjelent tanulmányból az derült ki, hogy a természetes szőke hajú nőknek valamivel magasabb az átlagos IQ pontszámuk (103,2), mint a barna hajúaknak (102,7), a vörös hajúaknak (101,2) vagy a fekete hajúaknak (100,5), bár ez a különbség nem volt statisztikailag szignifikáns.


Annak ellenére, hogy sokan ártalmatlannak tartják a „szőke nős vicceket”, a tanulmány szerzője, Jay Zagorsky, az Ohió-i Állami Egyetem munkatársa szerint ez a hozzáállás súlyos következményekkel járhat.


„A kutatások azt mutatják, hogy a sztereotípiák gyakran befolyásolják az alkalmazottak felvételét, az előléptetést és más társadalmi tapasztalatokat” – nyilatkozta a szerző az egyetem sajtótájékoztatóján. „Kutatásunk meggyőző bizonyítékkal szolgál arra, hogy nem szabadna semmiféle hátrányos megkülönböztetésben részesíteni a szőke hajúakat az intelligenciájuk tekintetében.”


Zagorsky és munkatársai közel 10 900 fehér bőrű amerikai „baby boomer” adatait elemezték, akik 1980-ban végeztek IQ-tesztet.


„Nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a szőkék okosabbak lennének a többieknél, az azonban biztos, hogy nem butábbak” – foglalta össze Zagorsky.


A kutatóknak nem sikerült meghatározni, hogy van-e valamilyen genetikai kapcsolat a hajszín és az intelligencia között, azt azonban kimutatták, hogy a szőke hajú emberek más hajszínűeknél nagyobb valószínűséggel nőnek fel olyan otthonokban, ahol több olvasnivaló található.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2017 ÁPR 24 17:00:00/