A szeretethormon segít, hogy az apák és a babák között szoros kapcsolat alakuljon ki
A gyakran szeretethormonként is emlegetett oxitocin az, amely segít, hogy az apák képesek legyen kötődni újszülött gyermekükhöz – derül ki egy friss kutatásból.
„A közhiedelemmel ellentétben nem csak az anyák, hanem az apák is keresztülmennek egy sor hormonális változáson, amely evolúciósan azt a célt szolgálja, hogy nagyobb empátiával forduljanak gyermekük szükséglete felé, és több motivációjuk legyen, hogy gondoskodjanak a kicsiről” – mondja a kutatást vezető James Rilling, az atlantai Emory University munkatársa.

Az oxitocin egy természetesen előforduló hormon, amely minden ember szervezetében megtalálható. Az MRI-vizsgálatok bizonyították, hogy azok az apák, akik egy orrspray-n keresztül kaptak egy nagyobb dózist a hormonból, több empátiát és szeretetet éreztek, amikor kisgyerekükről mutattak nekik képeket.

Rilling szerint az is elképzelhető, hogy az oxitocin-kezelés a későbbiekben azt a célt is szolgálhatja majd, hogy a kötődésre kevésbé képes szülő hormonterápia segítségével kerüljön közelebb gyermekéhez.

Számos kutatás bizonyítja, hogy az apa aktív részvétele a gyermekgondozásban a kezdetektől magabiztosabbá, egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá teszik a gyereket, ezért a cél az, hogy minél több apa vegyen részt aktívan utódja életében.

Az anyag a Hormones and Behavior című szaklap friss számában került publikálásra.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 28 09:00:00/