A túlzásba vitt mobilhasználat szorongást vagy depressziót mutathat
Számos fiatal felnőtt, aki állandóan a telefont babrálja, szorongással és depresszióval küzd – állítják a University of Illinois munkatársai friss kutatásukban.

A szakemberek több mint 300 főiskolai hallgató technológiai eszközökhöz való viszonyát vizsgálták, és kiderült, hogy minél gyakrabban nyúl valaki a hordozható eszközök után – legyen szó telefonról, tabletről, netbookról – annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy mentális problémával – szorongással vagy depresszióval – küzd.


“Ezek a fiatalok, azért nyúlnak a telefonjukhoz vagy más eszközhöz, hogy meneküljenek a saját kellemetlen érzéseik elől, illetve elszigeteljék magukat a világtól” – mondja a kutatáson dolgozó Tayana Panova. “Ugyanakkor az sem elhanyagolható tény, hogy sok fiatal egyszerűen unatkozik, és csupán kellemes időtöltésként használja a telefont, mintegy szórakozás gyanánt” – teszi hozzá.

A szakember szerint a kihívást azt jelenti, hogy a hodozható eszközök számtalan lehetőséget teremtenek arra, hogy kivonjuk magunkat a világ zajából, és megszüntessük a kapcsolatot másokkal csakúgy, mint a saját érzéseinkkel.


Jó hír azonban, hogy a kutatás egyetlen momentuma sem mutatott abba az irányba, hogy maga a telefonhasználat – vagy más eszközök használata – volna az, ami a mentális problémákat okozza.

Jelenleg 5 milliárd ember használ mobiltelefont világszerte, az internetet pedig 3 milliárd felhasználó veszi igénybe. A kutatás a Computers in Human Behavior című szaklapban került publikálásra.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2017 ÁPR 03 17:00:00/