Depresszió gyermekeknél
Sajnos már gyermekkorban kialakulhat ez a szindróma, melyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Amennyiben gyermekünkön észleljük a következőkben összefoglalt tüneteket, abban az esetben minél előbb kérjük szakember segítségét, hogy feltárhatóvá váljon a probléma gyökere, annak érdekében, hogy minél előbb kigyógyuljon a gyermek ebből az állapotból. 

A gyermekeknél hogyan jelentkezik a depresszió, és mik lehetnek a tünetei?

Általában a szülő arra lesz figyelmes, hogy az egyébként társaságkedvelő gyermeke újabban kerüli a társait és szüleit, inkább egyedül tartózkodik a szobájában, sírás nélkül nem képes elindulni az iskolába vagy óvodába, esetleg agresszívvé válik, nem képes végig aludni az éjszakát (sír, felriad, egyre többször a szülőkkel szeretne aludni). Hirtelen leromlanak a tanulmányi eredményei, koncentráció képessége csökken, sűrűn jellemzik hangulatváltozások a nap folyamán. Nagyon sokat elárul az is, hogy hogyan változnak a táplálkozási szokásai, hiszen egy lelkileg és testileg egészséges gyermek általában annyit eszik, amennyire a szervezetének éppen szüksége van, tehát ha észrevesszük, hogy a szokásaitól eltérően kevesebbet vagy éppen többet eszik, akkor gyanakodhatunk arra, hogy valami probléma van vele.

Mi okozhatja a gyermekkori depressziót?

Természetesen a depressziónak a gyermekek esetében is számos okát ismerik, egy valami azonban biztos: amennyiben a légkör, ahol a gyermek nevelkedik biztonságos, nyugodt és kiegyensúlyozott, akkor kevésbé lesz hajlamos a depressziós állapotra. A következő főbb okok válthatják ki a gyermekeknél ezt a szindrómát: a szülők a gyermek előtt intézik a vitákat, esetleg tettlegesség szemtanújává válik, szülei elválnak, ok lehet, ha sokszor büntetésben részesítik a gyermeket a szülők, mely legtöbbször verés, továbbá állandó bírálat alá helyezik: mindig meg kell felelnie az elvárásoknak.

Hogyan segíthetünk a gyermeknek?

A megoldást a szakképzett orvosi segítség mellett a családi körülményekben, kapcsolatokban kell keresni; a szülőknek az esetek többségében érdemes problémáikat nem a gyermek jelenlétében megoldani, éreztetni vele, hogy bármilyen gonddal és problémával a szülőkhöz fordulhat, és igyekezni részt venni vele együtt a probléma megoldásában, támogatásban részesíteni őt élete minden területén. 


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk!
2014 OKT 21 12:02:30/