Budapest, 2018. július 7., szombat (MTI) - A Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház és Szakambulancia idén ünnepli fennállásának 25 éves évfordulóját.

A Vadaskert az ország legnagyobb osztályos és az egyik legnagyobb ambuláns kapacitással bíró közfinanszírozott ellátást biztosító intézménye, mely az ide érkező családoknak és gyermekeknek nyújt szakszerű ellátást.
    Mint az MTI-hez eljuttatott közleményben írták: a gyermekpszichiátriai problémák felismerésére és ellátására folyamatosan bővült az igény az elmúlt években a magyarországi családok között, habár tíz mentálhigiénés ellátást igénylő gyermek közül jelenleg is csak legfeljebb egy-két gyermek jut el szakemberhez.
    Az elmúlt 25 évben az osztályon kezelt gyerekek száma az ötszörösére nőtt, jelenleg évente közel 1500 gyermeket látnak el, ambulanciájukat pedig tizenötször annyian keresik fel, évente közel négyezer család, mint 25 évvel ezelőtt. 
    Az elmúlt évtizedek munkája során szerzett másik fontos tapasztalat - írták -, hogy egyre fiatalabb korban észlelik a családok a gyermekpszichiátriai problémákat és egyre korábban fordulnak szakemberhez: míg 20-25 évvel ezelőtt pácienseink túlnyomó többsége 14 év feletti volt, az utóbbi években a legtöbb család kisebb, 14 év alatti gyerekekkel kereste fel az intézményt. 
    Felidézték: huszonöt évvel ezelőtt Vadaskert alapítója, Gádoros Júlia egy olyan intézményt akart létrehozni, amely a lehető legjobban igazodik a kórházi ágyban fekvésre nem szoruló, de mégis kórházi ellátást igénylő gyerekek szükségleteihez. Így jött létre az Európában is egyedülálló intézmény, amelynek nemcsak személyzeti létszáma és összetétele, hanem elhelyezkedése és építészeti kialakítása is a gyermekpszichiátriai problémák lehető legmagasabb szintű diagnosztizálását és kezelését szolgálja.
    Munkájuk Európában is egyedülálló intenzitása a határokon túli szakemberek figyelmét is felkeltette; ennek köszönhetően a gyógyító tevékenység mellett Vadaskert a 90-es évek óta számos nemzetközi tudományos együttműködésben vállalt kezdetben segítő, majd egyre inkább vezető szerepet, amelyet munkatársaink kiemelkedő publikációs tevékenysége jelez - olvasható az intézmény közleményében.
    A kórház évtizedek óta részt vesz az orvosok és pszichológusok alap- és szakképzésében, illetve pedagógusok, gyógypedagógusok és a mentálhigiéné területén dolgozó egyéb szakemberek képzésben, néhány évvel ezelőtt pedig elnyerte a Semmelweis Egyetem Oktató Kórháza címet.
MTI

2018 JÚL 08 12:53:18/