Inszomnia ellen placebo!
Egy új tanulmány szerint az álmatlanság hatékony kezeléséhez nem szükségen az idegrendszerre pozitívan ható, komplikált tanulási módszer (neurofeedback) elsajátítása, hiszen elég, ha placebót alkalmaznak.
Habár az inszomnia a lakosság 10-35%-át érinti világszerte, óriási terheket róva ezzel a társadalomra, kevés kutatás foglalkozott a gyógyításának nem gyógyszeres úton történő kérdésével.

A Brain c. folyóiratban publikált tanulmányban 30 alvászavaros beteg vett részt, akik kilenc éjszakát és tizenkét alkalmat töltöttek ún. neurofeedback kezeléssel és tizenkét alkalmat placebo-visszacsatolásos képzéssel laboratóriumi körülmények között.A terápiás beavatkozások hatásait EEG vizsgálattal követték, figyelték az alvásminőséget, az alvás – ébrenlét ciklusokat és az életminőséget.

A vizsgálat során nem találtak különbséget a neurofeedback kezelés és a plcaebo kezelés alkalmazása között. A résztvevők szubjektív megítélése szerint mindkét beavatkozás azonos hatékonysággal jár, mely úgy tűnik a bizalom és az empátia megélésén alapul. Objektív EEG változásokat nem tudtak kimutatni.

A kutatás vezető szerzője, Manuel Schabus szerint az eredmények megkérdőjelezik a neurofeedback kezelések hatékonyságát és létjogosultságát.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 02 17:00:00/