Könnyebben emlékszünk, ha rajzolunk
Érdemes lerajzolni azt, amire emlékezni szeretnénk, ez ugyanis hatékony eszköz a memória javítására – állítják a Waterloo-i Egyetem szakemberei.

„Kipróbáltunk egy sor egyéb stratégiát, de úgy tűnik, ezek közül a rajzolás a leginkább hatékony.
Ennek oka valószínűleg az, hogy a rajzolás következtében egy koherens memórianyom keletkezik, amely a vizuális, motoros és szemantikai információt egyszerre tárolja” – állítja a kutatást vezető Jeffrey Wammes, a Waterloo-i Egyetem munkatársa.


A kutatás során a résztvevőknek egyszerű, könnyen lerajzolható szavakat adtak (pl.: „alma”), és arra kérték őket, hogy 50 másodperc leforgása alatt rajzolják le az adott szót, vagy éppen írják le többször is. Ezután egy kis zenehallgatás következett, majd a feladat az volt, hogy a résztvevők listázzanak annyi szót, amennyire csak 60 másodperc alatt képesek visszaemlékezni.


A Quarterly Journal of Experimental Psychology című szakfolyóiratban publikált anyag szerint azok, akik lerajzolták a szavakat, több szóra emlékeztek, mint azok, akik az írást választották. A rajzolók nem ritkán akár kétszer annyi szót is fel tudtak idézni, mint az írók.


Voltak, akik egyéb alternatívákat is kipróbáltak: többféle betűvel is leírták az adott szót, vagy éppen árnyékolták a betűket, esetleg firkáltak még valamit a papírra. Ezek az eredmények sem változtattak a kutatás végeredményén: a rajzolás minden esetben a leghatékonyabb technikának bizonyult, amelynek segítségével az emlékeket könnyebb előhívni.


A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy egyáltalán nem befolyásolta az eredményeket az, hogy ki mennyire ügyesen rajzol: úgy látszik, maga a rajzolás folyamata az, ami segít, nem pedig a rajz minősége.


 
Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2017 MÁR 11 12:00:00/