Találd meg a mindennapi boldogságot vizualizációs tréning segítségével
Képszerű felvillanások egy személyesen átélt traumatikus esemény után hosszú ideig megkeseríthetik a poszttraumás stressz szindrómával küzdő emberek mindennapjait. Létezik egy úgynevezett vizualizációs technika, melynek segítségével a kognitív pszichoterápiás ülések keretein belül leküzdhetőek a páciensek negatív érzelmei és az elméjüket gyakran megzavaró mentális képek. Dr. Svetla Velikova és kutatócsapata legutóbb azt vizsgálta, vajon ez a módszer otthon körülmények között, önállóan is megtanulható-e.
Ennek felmérésére 30 egészséges önkéntes résztvevőre volt szükségük, akik egy kétnapos tréning során különböző vizualizációs technikákat sajátíthattak el. Megtanították nekik, hogyan birkózzanak meg a múltban lezajlott eseményekből fakadó negatív élményekkel, hogyan használják a tanult technikákat jövőbeli céljaik elérésére, hogyan fejlesszék szociális kapcsolataikat és tartsák egyensúlyban a mindennapi érzelmi ingadozásaikat. Az ezt követő 12 hétben saját magukat kellett a megtanultak alapján napi 15-20 percben „edzésben tartani”, mielőtt részt vehettek volna a következő 2 napos vizualizációs tréningen.

A résztvevőkön pszichológiai tesztek eredményei szerint a depressziós tüneteket mutatók száma a felére csökkent, és a vizsgálat alanyok összességében sokkal elégedettebbnek, hatékonyabbnak értékelték önmagukat a mindennapi életben. A tréninget követően készített EEG-vizsgálatok eredményei, összehasonlítva a vizsgálat elején elvégzettekkl pedig szignifikáns változást mutattak a mediális prefrontális agykérgi területek béta-aktivitásában, mely a kellemes élmények és az általános elégedettség érzésének szabályozásában nagy szerepet játszó agyi régió.

A Velikova és munkatársai által elért eredmények arra engednek következtetni, hogy az önirányított vizualizációs tréning jelentősen hozzájárulhat a mentálisan egészséges emberek mindennapi lelki jóllétének kialakításához, továbbfejlesztésével pedig egy hatékony és költségkímélő módszer lehetne a szubklinikai depresszióban szenvedők páciensek számára is.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 03 12:00:00/