A túl erős fény hatására inzulinrezisztencia léphet fel
Ha folyamatosan éles fényeknek van kitéve a szervezet, inzulinrezisztenciára kerülhet sor, ellentétben a kora reggeli és esti, kevésbé erős fények szervezetre gyakorolt hatásával. Az erős testi fények ráadásul a vércukorszintet is jelentősen emelik.

Az inzulinrezisztencia olyan állapot, amelynek során a szervezet képtelen arra, hogy a glükózt a véráramból megfelelő módon ürítse, ezért a vércukor felhalmozódik. Idővel ez a túl sok vérglükóz megnövekedett testzsírhoz, elhízáshoz és a diabéteszhez vezethet.


„Ezek a kutatási eredmények megerősítik azt a korábbi feltételezést, hogy az erős fények hatással vannak az anyagcserére” – mondja a kutatást vezető Kathryn Reid, a Northwestern University munkatársa.


„Ezek szerint a fény segítségével az anyagcsere-funkciók elméletben manipulálhatók. Mindez nagyszerű, de arra egyelőre nincs válaszunk, hogy mi lehet ennek az oka” – teszi hozzá a szakember.


Egy korábbi felmérés azt is bizonyította, hogy azok, akik reggel találkoztak a legtöbb erős fénnyel, kevesebbet nyomtak, mint azok, akik délután élték át ugyanezt. Nem csak az embereknél, az egereknél is hasonló a trend, a szakemberek azonban egyelőre nem tudják pontosan, mi is áll a háttérben.


Az anyag a PLOS ONE című szaklapban került publikálásra.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2017 ÁPR 28 17:00:00/