Cukorbetegség és a szénhidrátok
Az étkezés utáni vércukorszint az étkezés során elfogyasztott szénhidrátmennyiségétől, felszívódásától, emésztésétől és véráramba jutásától függ. 
Az étkezés utáni vércukorszint az étkezés során elfogyasztott szénhidrátmennyiségétől, felszívódásától, emésztésétől és véráramba jutásától függ. A szénhidrátok emésztése és felszívódása viszont nagymértékben függ a táplálékkal együtt bevitt zsírok és fehérjék, valamint élelmi rostok mennyiségétől. Ezek lassítják a szénhidrát felszívódását, ilyenkor az étkezést kisebb vércukor emelkedés követi.

A leggyorsabb és legnagyobb vércukorszint emelkedést a szőlőcukor, generálhatja. Vigyázni kell azonban a keményítőben gazdag élelmiszerekkel is, ugyanis például a kenyér, a burgonya, a cukoréhoz hasonló vércukorgörbét eredményeznek.
 
Az előírt szénhidrátmennyiség mindenkinél más és más, több tényező is befolyásolja. Ilyen befolyásoló tényező a cukorbetegség típusa, az inzulinnal vagy gyógyszerrel történő kezelés, a beteg életkora, testsúlya, fizikai aktivitása, vagyis milyen mozgást végez milyen mennyiségben. A szénhidrát tolerancia, és szénhidrát felhasználó képesség egyedenként eltérő. Az 1-es típusú cukorbetegségnél előnyös lehet az anyagcserére a magas szénhidrátbevitel, míg 2-esben viszont a nagy szénhidrát- és élelmi rost tartalmú diéta hatása egyénenként változó.


Forrás: http://www.macosz.hu/
2016 ÁPR 08 15:50:50/