100 éve jött létre a védőnői szolgálat. A vidéki rendezvénysorozatot Kisbéren kezdték.
  A védőnők a családok otthonában látnak el közfeladatot, olyan lehetőségeik vannak a családok megerősítésében, amellyel támaszai nemcsak az egészségügynek, hanem az Emberi Erőforrások Minisztériumának is - mondta a tárca köznevelésért felelős államtitkára pénteken Kisbéren.
A védőnői szolgálat létrejöttének 100. évfordulóját ünneplő rendezvénysorozat első vidéki állomásán Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője hozzátette, az elkövetkezendő években az lesz a köznevelési rendszer legnagyobb kihívása, hogy miként tud választ adni az iskolában megjelenő társadalmi és családi helyzetek kezelésére.
"A védőnők családtörténetet látnak, pontosan látnak időben jelezhető problémákat, és egészségügyi végzettségük okán a lehető legkorábban képesek arra, hogy orvosokkal együtt figyelmeztessenek, ha az iskolába lépéskor a tanulási képességeket befolyásoló jelenséget tapasztalnak" - hangsúlyozta az államtitkár.
Magyarországon a védőnői képzés 1915 novemberében indult el, miután az 1915. június 13-án létrejött Országos Stefánia Szövetség célul tűzte ki a csecsemőhalandóság csökkentését, a születésszám növelését, ezáltal a népesség számbeli erősítését, valamint tudatlanság és a babona elleni küzdelmet. 
A második világháború után átalakult a rendszer, létrejött a védőnői szolgálat, amely ma is állami keretek között működik. A védőnői képzés 1975-ben főiskolai rangra emelkedett, és a közelmúltban alakult át egyetemi szintű képzéssé. 2014-ben a magyar védőnői szolgálat nemzeti érték címet kapott.


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: MTI