A speciális tápszerek sem nyújtanak védelmet az asztma, allergia ellen
Sok szülő, aki amiatt aggódik, hogy gyermekénél asztma, allergia vagy egyes típusú cukorbetegség fog jelentkezni, speciális hidrolizált tápszert ad gyermekének, mellyel ezeknek a kockázatát szeretné kivédeni. Szakemberek szerint azonban semmiféle tudományos bizonyíték nincs arra nézve, hogy ezek a tápszerek bármiféle védelmet nyújtanak a felsorolt betegségek ellen.

Robert Boyle, a londoni Imperial College szakembere és csapata kutatásuk során arra jutottak, hogy bár a gyerekorvosok a hidrolizált tápszert ajánlják azoknak, akiknél a családi kórtörténetben lehet tudni allergiás megbetegedésről, ennek semmilyen bizonyított jótékony hatása nincsen a gyermekre nézve.


Mindezek fényében a kutatók szerint a jövőben nem kellene ezt a fajta tápszert ajánlani automatikusan azoknak, akiknél nagyobb a különféle betegségek kockázata, mert bár ártani nem ártanak vele, ám ezek a termékek jóval drágábbak és kevesebb helyen beszerezhetőek, mint a hagyományos tápszerek. Emellett a legjobb, ha mindenki szem előtt tartja, hogy a csecsemő számára a legideálisabb táplálék az anyatej, és a legszélesebb körű védelmet is az anyatej tudja nyújtani.


Forrás: MTI - Foto: Pixabay
2016 ÁPR 26 16:00:00/