A víz világnapja - A vízfogyasztást népszerűsítő kampány indult az iskolákban
Egy hétig az ivóvizet népszerűsítő kampány indult az ország iskoláiban; a víz világnapja alkalmából az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által meghirdetett Happy-hét programjában részletesen kidolgozott órai anyagok és kreativitást igénylő feladatok, játékok segítségével ismerkednek meg a gyerekek a vízivás előnyeivel és a cukros italok fogyasztásának káros következményeivel.

Az OÉTI ötödik éve meghirdetett programjában az ország 144 oktatási, nevelési intézményéből idén több mint 43 ezer gyerek vesz részt 106 településről - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Közölték, a program a komplexitásra törekszik, ezért a szülőknek is szolgál tanácsokkal.
Az idén 23 cég ajánlott fel 64 ezer liternyi vizet, aminek köszönhetően a gyerekeknek kulturált körülmények között van lehetőségük a vízfogyasztásra. A 2014-ben regisztrált iskolák 34 százalékában egyáltalán nincs vízcsap/ivókút a tanteremben vagy a folyosón, 27 százalékában pedig 1-3 vízcsapon osztoznak a tanulók.

Az OÉTI vízfogyasztást népszerűsítő programjának hosszú távú célja, hogy minden iskolában a mosdókon kívül is hozzáférhető legyen az ingyenes víz, biztosítva a gyerekek számára a kulturált vízfogyasztást. 
Azok az intézmények, amelyek részt vesznek a programban, nyereményjátékban is indulnak, a fődíjat azok között az iskolák között sorsolja ki az intézet, melyekben a legtöbb vízfogyasztást népszerűsítő programot valósították meg. A fődíj egy interaktív oktatással egybekötött főzőtanfolyam.

Március 22. a víz világnapja, az ENSZ-közgyűlés 1992-ben döntött megtartásáról. 
Az ENSZ Közgyűlése a 2005-2015 közötti időszakot a "Víz az életért" cselekvés nemzetközi évtizedének nyilvánította, célul tűzve ki, hogy a tiszta vizet nélkülözők több mint fele rendes ivóvízhez juthasson. Az ENSZ a 2013-as évet a vízügyi együttműködés nemzetközi évének nyilvánította, az októberben Magyarországon megtartott víz világtalálkozó nyilatkozata szerint a fenntartható fejlődéshez garantálni kell a vízellátás biztonságát, az ehhez szükséges feltételeket hét pontban foglalták össze.

Forrás: MTI 2014. március 25., kedd 15:36