Az elhízás nőkben az asztma magasabb kockázatával is összefügg
Amerikai egészségügyi tisztviselők bejelentették, hogy a testsúly növekedésével párhuzamosan az asztma kockázata is emelkedik.  

A 2011-2014-es időszakban az amerikai felnőttek közel 9 százaléka szenvedett asztmában. A normális testsúlyú személyek körében a betegség előfordulása körülbelül 7 százalék, a túlsúlyos emberek esetében azonban az arány már 8 százalék, az elhízott amerikai felnőttek körében pedig 11 százalék az asztma előfordulási aránya.


A kutatók azt is kimutatták, hogy az elhízott nők körében legmagasabb az előfordulás aránya: ennek a populációnak már 15 százaléka szenved a légzőszervrendszeri megbetegedésben. Azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, miért leselkedik az asztma magasabb kockázata a nőkre, mint a férfiakra, de Dr. Len Horovitz, a New York-i Lenox Hill Kórház pulmonológusa szerint a különbségért valószínűleg a hormonok felelősek.


A kutatást vezető Dr. Lara Akinbami, az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) munkatársa elmondta, az nyilvánvaló, hogy az elhízás az asztma kockázati tényezője, nem pedig fordítva. A kutatás célja azonban nem az volt, hogy ok-okozati összefüggést bizonyítson az elhízás és az asztma között, ezért mindössze kapcsolatot tárt fel a kettő között. Akinbami azt is hozzátette, egyelőre nem lehet tudni, vajon fogyással csökkenthető-e az asztma előfordulása. Az azonban biztos, hogy az elhízás megelőzésére és az asztma kontrollálására is van lehetőség.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 MÁR 31 15:24:08/