Én? Laktóz érzékeny?
Puffadás, hasi fájdalom ... minden alkalommal, amikor tejterméket eszünk? És ha ez laktóz intolerancia? Mielőtt leállnánk a tejjel, a joghurttal és a sajttal, tegyük fel a megfelelő kérdéseket!

Mi a laktóz?

Ez az elsődleges cukor a tejben, két molekulából áll: egy glükóz és egy galaktóz. Ahhoz, hogy a laktózt megemésszük, ezt a két molekulát az organizmus által termelt enzimnek el kell választania, ez a laktáz.

Milyen ételek tartalmaznak laktózt?

Az összes tejtermék, de változó mennyiségben: érlelt sajt gyakorlatilag nem tartalmaz, míg a tejben vagy a túróban sok van. Azonban található olyan termékekben is laktóz, amire nem is gondolnánk: felvágottak, diétás ételek... és bizonyos gyógyszerek! A gyógyszeripar segédanyagként használja: a gyógyszerek 20%-a tartalmazza. Kérdezze meg gyógyszerészét!

Miért alakul ki a laktóz intolerancia?

A kivételes genetikai hajlamot kivéve, a laktóz intolerancia korral jár. Az anyatejjel táplált csecsemőknél, nagy mennyiségű laktáz termelés lehetővé teszi, hogy a tejet feldolgozza. Ez a termelés 18-20 éves korra csökken. Vannak, akik a továbbiakban elegendő laktózt termelnek és minden nehézség nélkül megemésztik, de a többieknél tovább csökken.

A kis gyermekek is lehetnek intoleránsak?

Amikor egy kis gyermek "gyomorfájásra" panaszkodik tejtermék evés után,  lehet, hogy inkább tejfehérje (kazein és béta-laktoglobulin) allergiára kell gondolni. A 2 éves kor alatti gyermekek 2-3%-át érinti. A tünetek fül-orr-gégészeti és szemészeti (asztma, rhinoconjunctivitis ...), és/vagy a bőrgyógyászati (ekcéma, atopiás dermatitis, urticaria...). Ekkor teljesen ki kell iktatni az étrendből a tejfehérjét tartalmazó élelmiszereket. Az esetek 80%-ában az allergia 2 és 5 év között spontán eltűnik.

Azt hiszem, laktóz intoleráns vagyok, abbahagyjam a tejtermékeket?

Nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni! A hasfájás azt is jelezheti, hogy túl gyorsan, rosszul, szabálytalan időközökben eszik... Ha úgy gondolja, csináljon egy tesztet: reggel igyon két pohár tejet éhgyomorra, semmi mást, és nézze meg, tapasztalja-e a jellegzetes tüneteket. Egy másik teszt? Zárja ki két hétre az összes laktózt tartalmazó terméket, és elemezze (őszintén), hogy jobban emészt-e. Lehetőség van, a kórházakban, a "hidrogén" teszt elvégzésére is. Amikor a laktózt emésztjük a vastagbélben, az általa előállított hidrogén, a légző rendszeren keresztül távozik. A vizsgálat során, a beteg éhgyomorra kap egy laktóz alapú készítményt, ezután többszöri alkalommal megmérik a kifújt hidrogén mennyiséget. Ha a hidrogén szint magas, akkor laktóz intolerancia esete áll fenn.

Milyen kockázattal jár, ha laktóz intoleránsként mégis fogyasztok tejtermékeket?

„Nem lesz hatással az egészségre, nyugtat meg Gregory Weber, dietetikus. A következmények pontosan jelentkeznek, és az emésztést érintik (kényelmetlenség érzet...). Azonban, ha az érintett személy drasztikusan csökkenti tej fogyasztását, ez befolyásolja a táplálékbevitelt, különösen a kalcium tekintetében. Személyenként változó, hogy mennyi laktózt vagyunk képesek megemészteni. Meg kell tanulnunk, kiismerni magunkat. Összességében elmondható, hogy 12 g (25 ml tej) el tudunk fogyasztani kellemetlenség nélkül."

Mi a helyzet a "csökkentett laktóz tartalmú" tejjel?

Ezek a tejek laktázzal dúsítottak, ami "előre megemészti" a laktózt és maximum 0,5 g laktózt tartalmaznak. Táplálkozási értékük megegyezik a hagyományos tejével, de az ízük jelentősen édesebb. Az ízlelőbimbók a glükózt és a galaktózt érzékelik.

Mi a helyzet az étrend-kiegészítőkkel?

Hogy megkönnyítésük az emésztést, étkezés közben bevehetünk laktáz tablettát. Normális esetben a szervezet által termelt enzim szerepét veszi át és jelentősen megkönnyíti a laktóz emésztését.


Forrás: www.topsante.com - Fotó: Joe Dyer (Flickr.com)