Mindent a laktózérzékenységről!
Amikor a szervezet nem képes feldolgozni a laktózt, az egyik természetes cukorfajtát, amely a tejben és a tejtermékekben van jelen, laktózérzékenységről vagy laktóz intoleranciáról beszélünk. Ez azonban nem keverendő össze a tejallergiával! 
A laktózérzékenység lényege, hogy a vékonybél nem termel elegendő mennyiségű laktáz nevű enzimet, amely a laktóz lebontását segíti elő, a laktóz így anélkül halad át a vastagbélen, hogy megemésztődne, ami kellemetlen tünetekhez, fájdalomhoz, puffadáshoz, és gáztermelődéshez vezet. Vannak, akik ezek miatt egyáltalán nem tudnak tejtermékeket fogyasztani, míg mások kis mennyiségben igen, néhányan pedig bizonyos típusú, laktózt tartalmazó élelmiszerekre reagálnak, másokra kevésbé. 

A laktóz intolerancia gyakori felnőtteknél, és egyre többször fordul elő a őslakos amerikai, ázsiai, afrikai és dél-amerikai származásúak között, míg az európaiak között kevésbé jellemző. Ha a családi kórtörténetben szerepel, halmozottan nagy lehet a megjelenésének valószínűsége. Tünetei általában tinédzser-, illetve fiatal felnőtt korban jelentkeznek először. 

Nagy kihívást jelenthet a laktózérzékenység a mindennapokban, hiszen a rossz közérzet elkerülése mellett a megfelelő kálciumbevitelre is figyelni kell.

A tünetek jellemzően 1-2 órával a laktózt tartalmazó termék fogyasztását követően jelennek meg: a már említett puffadáson, fájdalmon és gáztermelődésen túkl előfordulhat még hasmenés, hányás is. 

A laktózérzékenységnek gyógymódja nem ismert, a tünetek azonban kordában tarthatók a megfelelő stratégiával. A tejtermékek teljes elkerülése nem a legjobb ezek között, elsősorban a csontok egészségéhez szükséges kálcium pótlása szempontjából, de jó hír azoknak, akik mégis ezt az utat választják, hogy a brokkoli, kelkáposzta, a szardínia, a tonhal és a lazac, illetve a mandula szintén tartalmaz kálciumot. Vannak, akik egyszerűen laktózmentes termékekre váltanak, illetve szójatermékekkel helyettesítenek, mások pedig kísérletezés révén pontosan kitapasztalják az érzékenységüket, és így alakítják ki a tiltott és megengedett élelmiszerek listáját. 


Van véleménye, tapasztalata?

Mondja el nekünk!
Forrás: webmd.com
2014 DEC 10 02:14:48/