Tények, alapvető tudnivalók az asztmáról
Az asztma a tüdő megbetegedése, nem érzelmi vagy pszichológia probléma. Ne higgyen annak, aki azt állítja az asztma az Ön képzeletének szüleménye, ez egy valós betegség! 

Betegségével nincs egyedül! Magyarországon körülbelül 350 ezer másik ember az Ön sorstársa, Ők is asztmások!
Becslések szerint a világon jelenleg 300 millió asztmás ember él.

Az asztma legfontosabb tényezője a légutak nyálkahártyájának gyulladása, amit az immunrendszer okoz.
Az immunrendszerünk alapfeladata hogy megvédje szervezetünket az idegennek és ártalmasnak vélt dolgoktól, például a baktériumoktól, vírusoktól, portól, és bizonyos kémiai anyagoktól. Feladatát úgy látja el, hogy azokhoz a szervekhez,  amelyeket az imént felsorolt betolakodók megtámadnak speciális sejteket küld. A speciális sejtek olyan anyagokat bocsátanak ki magukból melyek segítségével az idegen anyag körül gyulladást és duzzanatot hoznak létre, azért hogy az idegen anyagot leválasszák, elpusztítsák és izolálják a szervről.

A gyulladás a szervezet alapvető védekező mechanizmusa, de ha nem a megfelelő időben zajlik, vagy a kelleténél tovább fennáll, ártalmas is lehet.
Mivel a levegőt folyamatosan irritáló anyagokkal együtt lélegezzük be, például baktériumokkal, vírusokkal, pollenekkel, porral, ezért tüdőnk már hozzászokott és nem reagál gyulladásos reakciókkal.
Ugyanakkor az asztmás betegek légútjai érzékenyebben reagálnak ezekre a dolgokra, az immunrendszerük túlságosan erős reakcióba lép, különböző immunsejteket és kémiai anyagokat vezényel a légutakhoz. 

Ezek a sejtek az alábbi elváltozásokat okozzák a légutakban:

  • A  nyálkahártya belső fala begyullad és megduzzad, emiatt kevesebb hely marad a levegőnek.
  • A légutakat körülvevő izmok megfeszülnek, ennek következményeként a légutak tovább szűkülnek (ezt hörgőszűkületnek is nevezik).
  • A légutak nyálkahártyáiban lévő apró mirigyek túl sok váladékot állítanak elő, ez szintén elzárja a légutakat.

Ezek a változások nehezebbé teszik az asztmás betegek számára a légzést, köhögésre zihálásra késztetik a betegeket, és nehezen kapnak levegőt.
Az asztmások esetében folyamatosan fennálló gyulladás alakul ki, a légutakat a gyulladás rendkívül érzékennyé teszi, ezért ha a gyulladást nem kezelik minden alkalommal, amikor a légutak asztma triggereknek vannak kitéve, a gyulladás erősödik, és jelentkeznek az asztmás tünetek. (Ezt nevezik túlzott hörgőreakciónak.)

A gyulladás fontos szerepet játszik az asztmás megbetegedésben, ezért a legtöbb asztmás beteg kezelése megköveteli a folyamatos gyógyszeres kezelést, azaz napi rendszerességgel szükséges gyógyszert szedniük a gyulladás csökkentése érdekében.

Az asztma egy krónikus betegség, hasonlóan a cukorbetegséghez vagy a magas vérnyomás betegséghez. Ez azt jelenti, ha valaki asztmás lesz, nagy valószínűséggel egész életén át végigkíséri asztmás betegsége. Az asztma nem gyógyítható, de gyógyszerszedéssel kezelhető, kontrollálható betegség. Olyan krónikus betegség, ami a betegtől napi odafigyelést igényel. Függően attól, hogy asztmája mennyire súlyos, ez jelentheti a légzésfunkciók folyamatos ellenőrzését, a folyamatos naponta történő gyógyszerszedést, még abban az esetben is ha éppen nem jelentkeznek a betegség tünetei.

A tájékoztató a National Heart, Lung and Blood Institute (Nemzeti Kardiológiai, Pulmonológiai és Hematológiai Kutatóintézet – USA) kiadványának fordítása alapján készült.

2013 DEC 27 12:40:00/