Új kutatás tárja fel, hogyan súlyosbíthatja az asztmát a szorongás
A szorongás-szenzitivitás tulajdonképpen félelem a félelemtől. Amikor azonban a szorongás-szenzitivitásban szenvedő betegeknek asztmájuk is van, szenvedésük még fokozottabb és veszélyesebb lehet, mert nehezen tudják kezelni asztmájukat.

A Viselkedés- és Kognitív Terápiás Egyesület november 12. és 15. között Chicagóban megrendezett 49. éves kongresszusán bemutatott kutatás ezt a problémát vizsgálja, és kezelési módszereket ajánl az asztmás tünetek enyhítésére. Az Alison McLeish, Christina Luberto és Emily O’Bryan vezetésével készült kutatás során 101 olyan végzős egyetemistát vizsgáltak, akik arról számoltak be, hogy asztmában szenvednek. A kísérletben úgy imitálták az asztmás tüneteket, hogy az alanyok egy szűk szívószálon keresztül szívták be és fújták ki a levegőt.


A várakozásoknak megfelelően az derült ki, hogy azok, akik magasabb szintű szorongás-szenzitivitással rendelkeztek, nem csupán nagyobb fokú szorongásról számoltak be a szívószálas légzés alatt, hanem erőteljesebb asztmás tüneteket és csökkent tüdőfunkciót is tapasztaltak. Ennek következtében a kutatók szorongás-csillapító beavatkozások, például expozíciós terápia végzését javasolják.


 
 
Forrás: MTI - Foto: Pixabay
2016 MÁJ 06 09:00:00/