A bőrgyógyászatról
A bőrgyógyászat latin nevén dermatológia, az orvostudomány azon szakága, amely az emberi bőr, a körmök, és a haj betegségeivel foglalkozik. 

Az emberi bőrt három fő réteg alkotja, a hámréteg, az irha, és a bőralja.  A hámréteg vékony, átlátszó többrétegű elszarusodó laphámból áll.  A hámréteg alatt helyezkedik el az irha. Az irharéteg olyan kötőszövet, amelyet sejtek és rugalmas rost állomány alkot. Fő feladatai a mechanikai védelem, a szervezet immunrendszerének só és vízháztartásának szabályozása. Az irharéteghez nagy kötőszövetes rostokkal kapcsolódik a bőralja. Feladata hőszigetelés, az energiatermelést szabályozza, a mechanikai sérüléseket, behatolásokat tompítja. 

A bőrgyógyász feladatai közé tartozik a bőr daganatos elváltozásainak felismerése, a megelőző szűrő vizsgálatok elvégzése, például a bőr átvizsgálása, anyajegy szűrése. A bőrgyógyász diagnosztizálja és gyógyítja a bőr, a külső nemi szervek, a köröm, a haj, és száj jó és rosszindulatú elváltozásait. Bőrgyógyász szakorvoshoz fordulhat például a bőr és a köröm gombás megbetegedésének gyanújával, ekcémával és viszketéssel, pikkelysömörrel, túlzott verejtékezéssel, aknéval és rosaceával kapcsolatos problémákkal. 

A bőrgyógyászati vizsgálaton a bőrgyógyász kikérdezi a beteget a tüneteiről, a betegségével kapcsolatos problémákról. Fontos, hogy a beteg korábbi laborleleteit, eredményeit, vizsgálati lapjait mindig vigye magával, mert orvosának fontos információkkal szolgálhat. A beteg anamnézisének (kórelőzményének) felvétele után, a bőrgyógyász megvizsgálja a megváltozott (problémás) bőrfelületet. Ha szükséges a bőrfelület vizsgálatához nagyítót vagy egy speciális nagyítóval és belső világítással ellátott eszközt úgynevezett dermatoszkópot használ. Az általános bőrgyógyászati vizsgálat nem jár fájdalommal, egyes esztétikai beavatkozások, mint például a szemölcs eltávolítása, kellemetlenséget okozhat. Szükség esetén, ha a bőrgyógyász úgy ítéli meg, küldheti a beteget vérvizsgálatra, ha szükséges egyéb szakterületre például belgyógyászatra, hogy kizárják más belső szervek érintettségét. 

A bőrgyógyászati vizsgálatra elegendő, ha tiszta bőrfelülettel, körmökkel, hajjal érkezik, az elváltozásra ne kenjen semmit a vizsgálat előtt. A bőrgyógyász szakorvost leggyakrabban a bőr gombás megbetegedéseivel, körömgombásodással, pattanásos seborrhoeás bőrrel, anyajegy szűréssel- eltávolítással, ekcémával, viszketéssel kapcsolatos problémákkal, a bőr daganatos elváltozásaival kapcsolatban keresik fel a betegek. A dermatológus a bőr elváltozásainak kezelésére kenőcsöt, krémet, gombaölő tablettát, allergia elleni készítményt, antibiotikum szedését javasolhatja.


(Forrás: Házipatika.com)