A körömgombáról
Elszíneződött, megvastagodott, töredezett köröm esetén valószínű, hogy körömgomba támadta meg a kéz vagy a láb körmeit, a körömágyat, vagy a köröm alatti bőrfelületet.  

A körömgomba a körömbetegségek egyik legelterjedtebb formája, a fertőzés emberek millióinak nehezíti meg életét. Egyre gyakrabban jelenik meg az ún. fonalas gombáknak köszönhetően, melyek napjainkban igen elterjedtek, emiatt igen gyakori bőrgyógyászati panasz. A gombafertőzés kialakulását általában megelőzi, hogy a szervezet immunrendszere legyengül, vagy véletlen sérülés következtében a védőrétegek károsodnak, és a szervezet nem képes megfelelően védekezni a kórokozókkal szemben.

Mi okozza a körömgomba kialakulását?

A körömgombát élesztőgombák, penészgombák, és különböző egyéb gombák okozzák.  A gombák a nedves és meleg helyeket kedvelik, emberről emberre is terjedhetnek. Előfordulhat, hogy gombás fertőzést kaphat attól is, ha mezítláb sétál nyilvános fürdőben vagy nyilvános zuhanyzót használ papucs nélkül. Közös törölköző vagy olló használattól is kaphat gombás fertőzést. Nagyobb valószínűséggel fordul elő a körömgombás fertőződése, ha Ön elmúlt 60 éves, cukorbeteg vagy immunrendszere legyengült, körömsérülése vagy benőtt körme van, meleg párás helyen dolgozik, olyan cipőt hord, amiben lába izzad.  A bőr és körömgombásodás terjedésének kedveznek a múlt század óta egyre népszerűbb, nem szellőző műanyagcipők, műszálas harisnyák és zoknik, amelyek igen kedvező feltételeket teremtenek a fertőzést okozó gombafajok szaporodásához.

Milyen tünetei vannak a körömgombának?

A gombás fertőzés tünetei lehetnek, ha a gombás köröm megvastagszik, sárgás (barna) vagy fehér színűvé válik, a köröm barázdálttá válik, és alóla fehér morzsalékos anyag távolítható el. A kéz körömgombájánál sokkal gyakoribb előfordulása van a láb körmeinek gombás fertőződésének.  A körömgomba négyszer gyakrabban jelentkezik a lábujjak körmein, mint a kéz ujjain. Ennek oka egyrészt, hogy a lábujj körmei hosszabb időn át vannak kitéve annak, hogy sötét, meleg nyirkos környezetben vannak például kevésbé szellőző cipőben (zokni nélkül) egész nap. A másik ok a lábujjak vérkeringése a kéz ujjaihoz képest csökkent mértékű, amely megnehezíti az immunrendszer védekező munkáját.

A körömgomba kezelése

A kezeletlen körömgomba magától nem múlik el, sőt kezelés hiányában állapota idővel rosszabbodhat. A gombás fertőzés orvosolható gombaellenes krémmel, ecsetelővel, speciális körömlakk használatával, és gyógyszeres kezeléssel.  A gombák rendkívül ellenálló kórokozók, gyógyításukhoz kitartó munka és odafigyelés szükségeltetik. Emiatt sem szabad elhanyagolni, figyelemmel kell kísérni és észre kell venni az árulkodó jeleket. „Kiterjedt körömgombás fertőzés csak a több hónapig tartó, gyógyszeres kezeléssel orvosolható hatékonyan, kezdeti stádiumban meg lehet próbálni speciális körömlakk használatát is” javasolja a bőrgyógyász.
Fontos hogy az elkezdett kezelést, nem szabad megszakítani, addig, míg a beteg köröm teljesen lenő, vagyis körömváltásig kell a kezelést alkalmazni, ellenkező esetben, a beteg rész újrafertőzheti az egészséges körmöt.A terápia kezdetével a lábbelik, törölközők, zoknik, ágyneműk fertőtlenítéséről sem szabad megfeledkezni. A gyógyulás ideje függ a fertőzés mértékétől, és a kezelés fajtájától, vagyis a gyógyulás ideje pár héttől akár egy évig is eltarthat. Gombaellenes gyógyszer csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható. 

Megelőzés

Annak érdekében, hogy a kezelés után a körömgomba ne térjen vissza, az alábbi lépéseket teheti:
-    Viseljen pamut zoknit, melyet azonnal le kell cserélni, ha lába beleizzadt
-    Tágas cipőt, vagy szandált viseljen, olyat melybe nem izzad lába
-    Ne használjon senkivel közös kis ollót, zoknit, törölközőt
-    Nyilvános zuhanyzóban, fürdőben viseljen papucsot
-    Lefekvés előtt, mossa és szárítsa meg alaposan lábát, majd használjon gombaellenes krémet

(forrás: webbeteg.hu)