40 éves korban minden megváltozik! 2/1
40 évesen szebben, mint 20 évesen és lelkileg is rendben? Gyakran ez így is van. Azonban a nők élete attól még nem túl nyugodt. Specialisták tanácsai, hogy átvészelje 40 éves kor átmeneti időszakát, és remek formában maradjon.

Vegye be a kanyart

Ami a nőgyógyászatot illeti, a 40 éves kort három szóban lehet összefoglalni: feszülő mellek, szabálytalan ciklus, fáradtság. Minden tünet egy dologra vezethető vissza: a hormonok megzavarodtak. A test, amelyet eddig jól ismertünk, eddig ismeretlen jeleket küld. Mély változások kezdik felborítani a szervezetet. Minden hónapban a pubertáskor óta, a hipotalamusz és a hipofízis, az agyban található két kis mirigy adta meg a kezdő lökést egy jól beállított seprésnek. A petefészkek ösztrogéneket választanak ki, hogy a petét felkészítse a megtermékenyítésre. Majd a ciklus második részében progeszteront termelnek, hogy előkészítsék a méh nyálkahártyáját a magzat befogadására. 40 éves korra az üzenet kevésbé világos és kevésbé jut el a petékhez, amelyek nem reagálnak azonnal a hormonokra.

A ciklusok nem kerekek

A progeszterontermelés csökken. A petefészektüsző készlet, ami egy életre adott mennyiség minden nőnek, kezd kifogyni és az ovuláció rendszertelenné válik. Ezért egyszer túl magas az ösztrogén szint és emiatt feszül a mell, hangulat változás, puffadás; másszor túl alacsony, ami miatt hő hullámok, fáradtság érzet, alvás zavar lép fel. Ha a fogamzásgátló nem szabályozza a ciklus ötletszerűen jelentkezik. Még ha ez az új állapot nem betegség a nők rosszul élik meg a menzeszük késését. Vagy attól félnek, hogy terhesek vagy attól, hogy menopauzásak.

A méh fibromák kora

40 éves kor felett minden második nőnél kialakul a méh fibróma. Ha nem okoz kellemetlenséget, nem kell vele foglalkozni, mert nem alakul át rosszindulatú daganattá és a menopauza után eltűnik. Viszont, ha bő vérzést vagy fájdalmas menstruációt okoz, ultrahang vizsgálatra van szükség, amely megerősíti a diagnózist és ekkor el lehet kezdeni a kezelést. „Ki lehet próbálni a Thuja occidentails és a Kalium muriaticum homeopátiás szereket, amelyekkel a fibrómát okozó hormonális zavart ki lehet kerülni,”- magyarázza Dr. Besnard-Charvet. Korábban a fibrómában szenvedő nők méhét rutinszerűen kivették, ma már csak komoly esetekben operálnak és akkor is a méhet megőrző technikákat preferálják az orvosok. A beavatkozás típusa függ a fibrómák számától, méretüktől és elhelyezkedésüktől. Az esetek többségében a méhet sikerül megmenteni. Vagy természetes úton operálnak vagy laparoszkópos eljárással. A műtétet ambulánsan végzik el, de pár napot ki kell hagyni a munkahelyen.


Folyt. köv.

Forrás: www.topsante.com - Fotó: Pedro Riberio Simones (Flickr.com)