A gluténmentes élelmiszerek, nem egészségesebbek
A francia 60 millions de consomateurs magazin ( 60 millió fogyasztó) átvizsgálta a gluténmentes élelmiszerek címkéit. Eredmény: több adalékanyagot és kevesebb fehérjét tartalmaznak, mint a hagyományos termékek.

Költséges valós előny nélkül?  A 60 millió fogyasztó magazin közzétett egy jelentést, amely rámutat arra, hogy a gluténmentes élelmiszerek meglovagolták a bio és egészséges termékek hullámát, anélkül, hogy valós táplálkozási vagy egészségügyi értékeik lennének. A glutén intolerancia 600.000 franciát érint: nem emésztik meg azt a fehérjét, amely megtalálható a búzában, a rozsban, a zabban és az árpában. Azonban a gluténmentes élelmiszerek, az intoleránsaknál szélesebb közönség figyelmét keltették fel, hiszen Franciaországban ötmillió ember fogyaszt rendszeresen belőlük. A 60 millió fogyasztó magazin glutén tartalmú és gluténmentes alapélelmiszerek címkéit vizsgálta meg, olyanokat, mint pite tészta, spagetti, pizza, szendvics kenyér, keksz, sonka, és készételek. Eredmény: a glutén mentes élelmiszerek nem egészségesebbek... épp ellenkezőleg!

Több adalékanyag, kevesebb fehérje

A glutén hiányának orvoslására, hogy olyan terméket állítsanak elő, ami úgy néz ki, mint a hagyományos élelmiszer, adalékanyagokkal és szerkezeti anyagokkal egészítik ki a gluténmentes termékeket. „Glutén hiányában, amely rugalmasságot és textúrát biztosít a termékeknek, a gyártók sűrűsítő adalékanyagokat és emulgeálószereket adnak hozzá, amitől boldogan eltekintenénk” - helyteleníti a magazin. És ez még nem minden: a gluténmentes élelmiszerek alacsonyabb tápértékűek, mint a hagyományos élelmiszerek hiszen „következetesen alacsonyabb fehérje tartalmúak”. „Ez nagyon kellemetlenül érintheti a vegánokat, akik nem esznek sem húst, sem tejtermékeket, sem tojást."

Egy másik jelentős negatívum a magazin szerint: a gluténmentes készítmények ára „következetesen 2-4-szer drágább, mint a hagyományos termékeké”.

Legyen óvatos, ne essenek a marketing csapdájába, ha nem glutén intoleráns, inkább a kiegyensúlyozott és változatos étrendet válassza.


Forrás: www.topsante.com - Fotó: Claire (Flickr.com)
2016 FEB 05 09:13:36/