A jóindulatú prosztata megnagyobbodás gyógyszeres kezelésének lehetőségei
A jóindulatú prosztata megnagyobbodás vagy orvos kifejezéssel élve a benignus prosztata hiperplázia (BPH) a prosztatát alkotó sejtek szaporodásának következménye, mely a szerv megnagyobbodásához vezet.

Az elváltozás szinte élettani folyamatnak tekinthető, hiszen kivétel nélkül szinte minden férfiban 40-50 éves kor felett megjelenik valamilyen mértékű növekedés. A 40-es éveikben járó férfiak 20 %-a, az 50-60 év közöttiek 50 %-a, míg a 80 év felettiek 90 %-a érintett. Leggyakoribb tünetként irritatív, és sürgető vizelési érzés, illetve lassú, elakadó vizelet jelentkezik. A tünetek kialakulásának hátterében a prosztata méretének megváltozása, és az általa okozott kompresszió áll.

Melyek a hatékony gyógynövények?

A gyógynövényeknek már régóta bizonyított szerepe van a BPH terápiában. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy csak az enyhe kezdeti esetekben várható terápiás hatás. A gyógynövények hatása elsősorban gyulladáscsökkentő, és vizeletmennyiség befolyásoló képességük révén érvényesül. A legelterjedtebb készítmény a tökmagolaj, mely enzim gátló tulajdonságával csökkenti a növekedés ütemét, illetve a gyulladást. További jótékony hatással bír, a törpe fűrészpálma kivonata, mely enzimatikusan csökkenti a prosztata megnagyobbodáshoz szükséges ösztrogén mennyiségét. A csalángyökér a vizelet mennyiség csökkentésével váltja ki jótékony hatását, a rozspollen kivonat, pedig elsősorban gyulladáscsökkentő hatása miatt hatékony. Fontos tudni, hogy hatásuk minimum 30 napos alkalmazás után jelentkezik, és folyamatos szedésük javasolt. 

Mely gyógyszerek alkalmazhatók?

Egyes esetekben sajnálatosan a gyógynövény készítmények, már nem képesek a tünetek csökkentésére és így gyógyszeres terápia lehetőségét kell mérlegelni, a műtéti beavatkozás elkerülése végett. Doxazosin és Alfuzosin napi egyszeri szedése, segíti a vizelet ürítés teljességét, növeli a vizeletsugarat. Alkalmazásukkor mellékhatásként vérnyomáscsökkentő hatásuk miatt fejfájás, szédülés jelentkezhet. 5-alfa-reduktáz gátlók, enzimatikusan csökkentik a dihidrotesztoszteron szintjét, melynek szintje összefügg a prosztata növekedésének ütemével, illetve a szerv méretével is. Sok esetben a kombinált terápia lehetősége is felmerül, mely a legfrissebb klinikai kutatások alapján hatékonyabb terápiás válasz eléréséhez vezet. 

Forrás: A prosztata jóindulatú daganatainak progressziója és kezelési lehetőségei
Romics Imre dr.
HÁZIORVOS TOVÁBBKÉPZŐ SZEMLE 2013, 18: 357-361