A menopauza után csak egy kis mozgás és megőrizheti alakját
A menopauza után a nők nagyobb hasznot húzhatnak a sportolásból, derül ki egy új tanulmányból.

A menopauza egy átmeneti időszak, amelyet több fiziológiai változás jellemez. A jellemző tüneteken kívül, mint a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a libidó csökkenése, néhány nő arról panaszkodik, hogy felszed pár kilót.

A North American Menopause Society tanulmánya megnyugtatja az elhízással kapcsolatban aggódókat, ugyanis megőrizhetik vonalaikat egy kis mozgással. Az akár könnyű és visszafogott mozgás nagyobb hatást gyakorol a menopauzán túl esett nőkön, mint a még menopauza előtt állókon. A tanulmányban 630 menopauza előtt álló és 274 menopauzán túlesett nőt figyeltek meg. A kutatócsoport mérte a sportolással és a nyugalmi állapotban eltöltött időt.

A tanulmány eredménye: A menopauzás nők többet voltak nyugalmi állapotban és meglepetés nélkül nagyobb volt a csípő körfogatuk, mint a menopauza előtt állóknak. Nem meglepő megállapítás mert a testtömeg index, a zsír aránya és a csípő körfogata általában nő a menopauza után.

Azonban újdonság, hogy kis sportolással vagy mozgással, mint kertészkedés vagy sétálás elég ahhoz, hogy a hölgyek megfordítsák a tendenciát és megtartsák vonalaikat.

Maradjon aktív a menopauza után

„Felfedeztük, hogy akár a legkönnyebb testmozgásnak is nagyobb hatása van a menopauza utáni nőkre, mint a menopauza előtt állókra.” magyarázza Dr. Lisa Troy, a kutatás első szerzője és a Massachusetts Egyetem (USA) kutatója. Szerinte, ennek a kutatásnak arra kell ösztönöznie a menopauzás nőket, hogy mozogjanak.„

A túl sok ülés és a csípő körfogat közötti összefüggés erősebb a menopauzás nőknél, mint a menopauza előtt állóknál. Pedig ez egy nagyon fontos közegészségügyi üzenet, hiszen a fiziológiai változások miatt a menopauzás nőknek csökken a motivációjuk a sportolásra” vonja le a következtetést Dr. Troy.

Nemcsak a karcsúság megtartás miatt kell mozogni a menopauza után. A Stanford Egyetem tanulmánya szerint megelőzhető a szívritmuszavar kialakulása is egy kis mozgással.


Forrás: www.topsante.com - Fotó: Shaheen Lakhan (Flickr.com)
2015 OKT 29 11:34:46/