A mobiltelefon meg tudja mondani, hogy gazdája depressziós-e!
Az, hogy hogyan használjuk mobiltelefonunkat, árulkodhat egészségünkről. Pontosabban, a mentális állapotunkról tudna mesélni. Ezt a következtetést vonta le egy amerikai kutatócsoport, miután több okostelefon adatát átfésülte.

Sohrob Saeb és csapata, az Egyesült Államokbeli University of Feinbergből 28 okostelefont használó kétheti adatait elemezték. Ugyanekkor, minden résztvevő kitöltött egy kérdőívet, hogy a kutatók kiértékeljék a mentális egészségüket. Ez lehetővé tette, hogy tudják ki volt depressziós az adott idő alatt.

Eredmény: a csoport fele nem mutatta a depresszió jeleit, a másik fele enyhe vagy közepesen súlyos depresszió jeleit mutatta. Azonban nem ez a legérdekesebb következtetés. A kutatóknak sikerült kapcsolatot megfigyelni a depresszió szintje és a mobiltelefonok használatának gyakorisága között. Minél többet használta a telefonját (hívás, játékok, alkalmazások) annál nagyobb volt a kockázata, hogy depressziós az illető.

Motiváció hiánya

Egy másik megfigyelés, a földrajzi helymeghatározásnak köszönhető: a tudósok képesek voltak kimutatni, hogy a depressziósok több időt töltöttek otthonukban, és nagyon keveset mozdultak ki. „Ez tükrözi a betegség egyik fő tünetét, a motiváció hiányát, hogy valódi elfoglaltságot találjanak maguknak vagy bármilyen valós társadalmi kapcsolatot létesítsenek”, mondja Sohrob Saeb. „Ha a betegek depressziósak nincs motivációjuk, hogy szórakozni menjenek és csináljanak dolgokat. És amikor a mobiljukat babrálják, az lehetővé teszi számukra, hogy elkerüljék sötét gondolataikat, az életük különböző nehézségeit.”

Sohrob Saeb és csapata, hamarosan megpróbálják megváltoztatni a 14 depressziós beteg mobiltelefonnal kapcsolatos szokásait, hogy kiértékeljék a hangulatra gyakorolt hatását.


Forrás: destinationsante.com - Fotó: Japanexperterna.se (Flickr.com)