A nők számára különösen fontosak a magas vastartalmú élelmiszerek
A vashiány széles körben elterjedt jelenség, és elsősorban a nőket érinti. Ezért kiemelten fontos, hoch nőként magas vastartalalmú élelmiszereket is fogyasszon. Szerencsére ez nem is körülményes, mert számos étel kiváló vasforrás.

A vashiányt gyakran az okozza, hogy nem fogyasztunk elegendő vasban gazdag élelmiszert. Ez akkor is megtörténhet, ha ugyan egészségesen étkezik, de váratlanul megemelkedik a szervezet vasigénye. A nőknek egyébként is magasabb a vasigényük, mint a gyerekeknek vagy a férfiaknak, és az életük során számos olyan esemény fordulhat elő, ami tovább növeli ezt az igényt. 

Normális esetben a nők átlagos napi vasigénye 15 mg. Az érték kiszámításánál már figyelembe vették a normál havi vérzés alatti vérveszteséget is.

  • Erős menstruáció esetén csökken a vérben a vas koncentrációja. Ilyenkor különösen fontos, hogy az táplálékkal több vasat kapjon a szervezet, hogy a vasraktárakat fel tudja tölteni. 
  • A terhesség során megnő a vér mennyisége, ezért a vasigény is megemelkedik, napi 30 mg-ra. Az anya és a baba egészsége érdekében ezért ügyelni kell arra, hogy a várandós kismama több vasat juttasson a szervezetébe. Bár néhány élelmiszer tilos a terhesség alatt, de elegendő olyan élelmiszert lehet fogyasztani, amik segítenek fedezni a magasabb vasszükségletet.
  • A szüléssel járó vérvesztességgel jelentősen csökken az anya szervezetében a vas mennyisége. Ezért rövid távon jelentősen több vasra van szüksége.
  • A szoptatás alatt napi 20 mg-ra emelkedik az anya vasszükséglete, mivel a felvett vas egy része a tejbe kerül, és így a szoptatás során távozik a szervezetéből.

A fenti esetek mindegyikében fontos, hogy a vasbevitel mennyiségét a megemelkedett szükséglethez igazítsuk, és ezt érdemes megpróbálni a táplálkozásunkon keresztül megoldani. A lent felsorolt élelmiszereknek magas a vastartalma, és a terhesség valamint a szoptatás időszaka alatt is fogyaszthatók.

Ha vashiányra gyanakszik, kérje ki orvosa tanácsát. A súlyos vashiányt gyakran kiegészítő vastartalmú készítményekkel is kezelni kell, továbbá a felsoroltakon kívül akár betegség is okozhat vashiányt.


Kiemelkedően magas vastartalmú élelmiszerek

élelmiszer - vastartalom mg/100 g

búzakorpa  16

búzacsíra  8,5

lencse  8,0

bazsalikom  7,3

hántolt köles  7,0

fehérbab  6,2

csicseriborsó  6,0

szójabab  6,0

durva zabpehely  5,8

szezámmagos extrudált kenyér zabból  5,0

aszalt tönköly  4,4

mandula  4,1

csalán  4,0

hántolt hajdina  3,8

mogyoró  3,8

tofu  3,7

nyúl  3,5

spenót  3,4

paradió  3,4

feketegyökér  3,3

aszalt füge  3,3

őz  3,0

marhanyelv  3,0

zsázsa  2,9

teljes kiörlésű árpaliszt  2,8

édeskömény  2,7

mángold  2,7

báránycomb  2,5

szardínia  2,5

dió  2,5

kacsamell  2,4

marhafilé  2,3

rozskenyér  2,3

aszalt szilva  2,3

kókuszdió  2,3

sovány borjú  2,1

tojás  2,1

libacomb  2,0

rozsliszt  2,0

teljes kiörlésű búzakenyér  2,0

vadrízs  2,0

galambbegy saláta  2,0


Forrás: www.onmeda.de - fotó: Dorota Trupp (flickr.com)
2015 OKT 21 22:50:12/